logo F1online.sk

Wolff a Hamilton sa nezúčastnia galavečera FIA

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 12. 2021

Mercedes sa nebude odvolávať voči rozhodnutiu komisárov Veľkej ceny Abú Zabí, ktorým zamietli protest tohto tímu pre porušenie športových pravidiel. Šéf tímu Toto Wolff tiež novinárom potvrdil, že on, ani Lewis Hamilton sa nezúčastnia slávnostného galavečera FIA pri príležitosti odovzdávania cien pre rok 2021.

Mercedes síce svoje odvolanie stiahol, no je viac ako jasné, že nedeľnú porážku FIA určite nezabudol a tak skoro ani nezabudne. Tím viac ako tri dni absolútne mlčal, potom vydal tlačové stanovisko, v ktorom potvrdil, že mu postačuje záver FIA, ktorá sa zaviazala celú záležitosť prešetriť. Šéf Mercedesu Toto Wolff následne predstúpil pred novinárov, s ktorými diskutoval asi 40 minút, po ktorých je jasné, že sklamanie a hnev budú trvať ešte veľmi dlho.

Tento tím však stále v sezóne 2021 vyhral Pohár konštruktérov, no cenu si v Paríži neprevezme rukami svojho šéfa. Ten tam miesto seba vyšle svojho technického riaditeľa Jamesa Allisona.

„Ani jeden z nás tam nebude,“ prehlásil Wolff. „Neprídem tam kvôli mojej osobnej lojalite k Lewisovi a mojej osobnej integrite.“

„Náš tím bude reprezentovať James Allison, ktorý prevezme trofej v mene všetkých ľudí v Brackley a Brixworthe, ktorí by mali osláviť náš ôsmy konštruktérsky titul za sebou. Ten by sa mal osláviť, pretože je to fantastický úspech, na ktorý sme veľmi hrdí,“ dodal boss Mercedesu.

Zaujímavosťou je, že Lewis Hamilton sa týmto svojim konaním dopustí porušenia športových pravidiel FIA, ktoré v článku 6.6 hovoria: „Jazdci, ktorí skončili v šampionáte na prvom, druhom a treťom mieste, sa musia zúčasniť záverečného odovzdávania cien FIA.“

Je jasné, že FIA nemôže účasť vynucovať, najmä nie, ak by za tým boli napríklad zdravotné dôvody. Z Wolffových slov je však očividné, že Hamiltonove dôvody sú úplne iné. Športové pravidlá za porušenie tohto pravidla žiadnu sankciu nestavujú, nevedno teda, akú by mohla FIA udeliť. Ak by tak však urobila, zrejme siahne po finančnej pokute.

Súvisiace články