logo F1online.sk

Bourdais vyčíta Pérezovi brzdenie, hrubo porušil zásady športového správania

Sergio Pérez a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala16. 12. 2021

Jedným z hrdinov poslednej veľkej ceny sezóny sa stal Sergio Pérez za to, ako dokázal Lewisa Hamiltona zabrzdiť a tým ho pripraviť o celý jeho náskok. Avšak po pleci ho nepotľapkávajú všetci. Bývalý formulový pretekár Sébastien Bourdais hovorí o nešportovom konaní.

Keď inžinier Sergiovi Pérezovi oznámil, že presedláva na “plán B”, Mexičan už vedel, čo ho čaká. Na čele pretekov mal stráviť ešte niekoľko kôl, vyčkať na Lewisa Hamiltona a následne ho pripraviť o čo najviac sekúnd. To sa mu podarilo doslova ukážkovo.

Pérez sa dočkal titulu “legenda” od Maxa Verstappena a mnohí ho za jeho premyslenú jazdu chválili. Novinár F1 Will Buxton na svojom twittri počas pretekov napísal: “Vyzerá to tak, že Red Bull nemá pretekovú rýchlosť na to, aby udržal tempo s Mercedesom. Verstappen opäť zaostáva. Ale, páni, to vám bola obranná jazda od Péreza. Senzácia.”

O dva dni neskôr sa k Buxtonovmu komentáru vrátil aj pretekár F1 zo sezón 2008 a 2009 Sébastien Bourdais, ktorý nerozumel, prečo Péreza všetci tak oslavujú. Buxtonovi odkázal: “Myslel som si, že miluješ pretekanie. Toto bol číry nezmysel.”

“Absolútne nedokážem pochopiť, ako môže byť Pérez so sebou spokojný a prečo mu ľudia tlieskajú za to, čo spravil. Úmyselne spomaľoval a použil každý špinavý trik, len aby Hamiltona zablokoval. Nulový športový duch, a to zo strany celého tímu,” vyhlásil štvornásobný šampión série Champ Car a vytrvalostný pretekár.

K celej veci ešte Bourdais doplnil: “Oni úplne obetovali Pérezove preteky, aby ho dostali do tejto pozície. Úmyselne spomaľovať o celé sekundy na kolo, aby ho brzdil… Pozri, on sa nesnažil udržať pred ním, ale len Lewisa pripraviť o čo najviac času na kolo, koľko sa dalo.”

I vďaka tomuto brzdeniu sa nakoniec Verstappen stal majstrom sveta. Ak by mal Hamilton na začiatku posledného safety caru o osem-deväť sekúnd väčší náskok, nemusel by mať vôbec žiadne obavy z toho, že by po prezutí spadol za Red Bull. Nakoniec si to však nemohol dovoliť riskovať.

Bourdaisovi by sme azda mohli pripomenúť, že v sezóne 2016 Lewis Hamilton využil rovnakú taktiku, aby spomalil Nica Rosberga. Chcel totiž, aby sa naňho dotiahol Sebastian Vettel a v optimálnom prípade Rosberga predbehol. Nuž a jeden z komentujúcich mu to aj pripomenul, na čo Bourdais podotkol: “Vtedy bojovali proti sebe.”

Súvisiace články