logo F1online.sk

Všetko urobil správne, súcití s Hamiltonom Verstappen

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2021

Inak to byť nemohlo; bez ohľadu na to, kto by vyhral v Abú Zabí, jedna strana by smútila a druhá oslavovala. Avšak ten žiaľ nemusel byť taký hlboký, keby k prehre došlo po vyrovnanom boji. Teraz sa Hamilton musí cítiť skľúčene; opäť raz vo svojom živote zažil, aký dokáže byť osud krutý. Max Verstappen s ním súcití a hovorí, že Hamilton v nedeľu nemohol nič spraviť lepšie. Na druhej strane však pripomína, že Red Bull sa proti nemu nijako neprevinil.

Ak by sme sa na to pozreli zo širšieho uhla pohľadu, zistili by sme, že Max Verstappen by bez Sergia Péreza majstrovský titul nezískal. V čase, keď vyšiel na trať safety car, by mal totiž Hamilton dostatočný náskok na to, aby sa nemusel báť prezuť. Mercedes sa nakoniec rozhodol to neriskovať. Verstappen by totiž do boxov nezamieril a získal by pozíciu, čo by bolo riziko.

Hamiltona však o víťazstvo a titul nakoniec obralo rozhodnutie reštartovať preteky o kolo skôr a po čudnom ukončení neutrálnej fázy. Mercedes proti tomu protestoval, no komisári to zmietli zo stola. Teraz sa Mercedes ešte snaží vyhútať, či to poženie na Medzinárodný odvolací súd FIA, no je vysoko pravdepodobné, že Hamilton už titul mať nebude.

Ak Mercedes vyhrá celý spor, nemáme mechanizmus, ktorým by sme z neho spravili majstra sveta. Výsledky pretekov sú dané a pre pochybenie riaditeľstva pretekov nie je možné zostaviť výsledky veľkej ceny podľa predposledného kola. Takýto zásah do šampionátu by mohol mať ďalekosiahlé následky. Mohli by sa v budúcnosti dožadovať niečoho podobného aj iné tímy? A čo by na to povedala konkurencia, ktorá by s incidentom nemala nič spoločné, že sa anulovala časť pretekov, v ktorej sa mohlo rozhodnúť aj o iných pozíciách v šampionáte? Ocitli by sme sa na veľmi klzkom svahu. Istotne si viete domyslieť, koľko rôznych problémov by to mohlo spôsobiť.

Výhra na súde by však nebola bezcenná; Mercedes by mohol získať finančné odškodnenie a mal by čierne na bielom, že došlo k porušeniu pravidiel. A možno by to Michaela Masiho mohlo stáť hlavu. Ak teda nie šampionátové, dosiahol by aspoň morálne víťazstvo. Netušíme, či by to Lewisa Hamiltona rozveselilo. Asi veľmi nie…

“Samozrejme, že jedna strana bola neskutočne šťastná a tá druhá sklamaná,” uviedol Max Verstappen v pondelok po pretekoch. “Bolo mi Lewisa ľúto. Počas pretekov urobil všetko správne.”

“Formula 1 však vie byť nepredpovedateľná a môže to vypáliť oboma smermi. Mohlo to byť aj naopak, ja by som kontroloval preteky a zrazu by som o všetko prišiel v poslednom kole. Žiaľ, je to súčasťou pretekania,” pokračuje novopečený držiteľ titulu.

Lewis Hamilton všetko uniesol veľmi statočne a po pretekoch sa zdržal akýchkoľvek štipľavých vyjadrení. “Lewis je skvelý športovec. Ako som však povedal, toto je pretekanie a všetci sa s tým musíme vyrovnať, či už je to pozitívne alebo negatívne. Ale on sa vráti veľmi silný, pretože je úžasným pilotom.”

Mercedes napokon podal dva protesty, ten prvý proti Verstappenovmu predbiehaniu za bezpečnostným vozidlom neprešiel a Mercedes sa proti rozhodnutiu neodvolal. V druhej vec však vidí viac priestoru na úspech a teraz mu plynie lehota na vypracovanie odvolania.

Verstappena vraj neprekvapilo, že Mercedes okamžite po pretekoch protestoval. “Pri pohľade na túto sezónu je to typické. Tak to raz je. My sme boli aj tak radi a užívali sme si to. Ako tím sme nespravili nič zlé. Pretekali sme, keď zasvietilo zelené svetlo, odmávali zelenú vlajku a dokázali sme to na trati. Z nášho pohľadu to tým pádom bolo v poriadku, nuž sme si to užívali.”

Rodák z oranžovej krajiny napokon potvrdil, že ak sa stane právoplatným majstrom sveta, v budúcej sezóne ho uvidíme pretekať s jednotku ma monoposte. “Nasadím ju. Koľkokrát to môžete urobiť? Neviem, toto je možno jediný raz, kedy to budem môcť spraviť v mojom živote. Podľa mňa je to to najlepšie číslo, rozhodne si ho dám na auto.”

Súvisiace články