logo F1online.sk

Horner: Pozrite sa, ako Maxa vytlačil v poslednej zákrute…

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2021

Max Verstappen dostal v Džidde jeden päťsekundový trest, jeden desaťsekundový, raz vracal pozíciu na štartovom rošte, nuž a na dôvažok sa viackrát snažil pustiť Lewisa Hamiltona pred seba aj priamo na trati. Pri jednom z týchto pokusov však Hamilton vytlačil pilota Red Bullu z trate, za čo napokon len “takmer” dostal čierno-bielu vlajku. Podľa Christiana Hornera ide o príklad toho, že v Saudskej Arábii sa nerozhodovalo celkom spravodlivo.

Ešte stále priebežný líder šampionátu si v nedeľu viackrát pomohol tým, že vyšiel mimo trať. Stalo sa to na prvom reštarte, keď na vonkajšku prebrzdil, snažil sa udržať po boku Lewisa Hamiltona, no keď nenašiel dosť miesta, skrátil si druhú zákrutu. Za toto Hamiltonovi pozíciu vrátil ešte na štartovom rošte počas druhej červenej vlajky, a to po dohode s Michaelom Masim.

V 37. kole sa stalo niečo podobné, no už v plnom pretekovom tempe. Lewis Hamilton sa na cieľovej rovinke s pomocou DRS dostal na úroveň Maxa Verstappena, ba až tesne pred neho. Holanďanovi sa však v prvej zákrute pošmykla zadná časť auta, nuž a v kombinácii s pomerne neskorým brzdením zopakoval niečo, čo sa veľmi podobalo štvrtej zákrute v Brazílii; obaja vyšli mimo trať. Vtedy to komisári ani neprešetrovali, tentoraz Michael Masi odporučil Red Bullu, aby pozíciu Hamiltonovi vrátil.

O to sa Verstappen pokúsil v poslednom sektore, no všetci dobre vieme, ako to dopadlo. Po vzájomnej kolízii nasledoval ďalší pokyn, aby Hamiltona pustil pred seba. Podarilo sa mu to však vyšpekulovať tak, aby sa okamžite vrátil do čela.

Riaditeľstvo pretekov i napriek tomu oznámilo, že Verstappenovi udeľuje päťsekundovú penalizáciu. V tej chvíli sa už Holanďan nemusel unúvať prepúšťať Hamiltona pred seba, no zrejme netušiac o tom sa do toho opäť pustil. Tentoraz sa už Hamilton jasne ujal vedenia. “To sme celkom nemuseli robiť, Max. Aj tak, je to jedno,” rezignovane mu oznámil inžinier s vedomím, že päť sekúnd by na Hamiltona aj tak nenašli.

O tento moment sa však opiera Christian Horner. Lewis Hamilton totižto v poslednej zákrute vytlačil Verstappena až mimo trať. Michael Masi sa ozval Mercedesu s tým, že to bolo na hranici udelenia čierno-bielej vlajky za nešportové správanie. Okrem toho však k ničomu nedošlo, komisári situáciu ani neprešetrovali.

Na margo rozhodovania komisárov a jazdy Maxa Verstappena Christian Horner uviedol: “Požiadal by som vás, aby ste sa pozreli na incident s Lewisom z poslednej zákruty, kde rovnako vytlačil Maxa z trate.”

“Každý pilot, ktorý vyrastal na motokárach a pretekal v akejkoľvek sérii, povie, že je to tvrdé pretekanie. Takto chlapci pretekali počas celých svojich kariér,” vysvetľuje šéf Red Bullu, podľa ktorého vraj Hamilton robí veci podobne, lenže to dokáže viac skrývať. I preto ho mrzí, že komisári sa zamerali len na Verstappena. “Lewis len žne to, čo zasieva a robí to veľmi prefíkane. Stalo sa to aj v inej zákrute, keď prestal zatáčať — tak vchádzal do prvej zákruty,” poznamenal.

“Máme tu dvoch chlapíkov, ktorí bojujú o také drobné, že to ženú až na hranu. Ak nechcete, aby bol niekto široký, dajte tam štrk,” zastal sa Horner Maxa Verstappena, ktorý asfaltové zóny mimo trate využíva v hojnej miere.

Max Verstappen prichádza do Abú Zabí s totožným počtom bodov ako Lewis Hamilton, no v jeho prospech hovorí počet víťazstiev. Preto sa po padoku aj medzi fanúšikmi začína čoraz častejšie špekulovať nad tým, či by Max Verstappen mohol v Abú Zabí svojho soka vyradiť. Ak by vypadli obaja, Verstappen by sa stal majstrom sveta.

Christian Horner však zdôraznil, že Red Bull chce titul vyhrať tak, ako sa patrí. “Samozrejme, že nám záleží na tom, ako vyhráme. Chceme ho získať na trati, nie v kancelárii komisárov, nie v štrku. Chceme vyhrať. Celý rok je to jeden tvrdý súboj. Títo dvaja piloti pretekajú fantasticky. Dúfam, že sa v Abú Zabí dočkáme férových a čistých pretekov.”

Súvisiace články