logo F1online.sk

Na nás sa aplikuje odlišný meter, hovorí naštvaný Marko

Christian Horner, Helmut Marko, Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2021

Sezóna 2021 vyvrcholí priamym súbojom o titul na Veľkej cene Abú Zabí, na ktorú pocestujú Lewis Hamilton a Max Verstappen absolútne bodovo vyrovnaní. Rozhodla o tom kontroverziami nabitá Veľká cena Saudskej Arábie. Na jej konci akoby sa všetci cítili ukrivdení. Naštvaný poradca Red Bullu Helmut Marko otvorene prehlásil, že podľa jeho názoru sa vo Formule 1 aplikuje dvojitý meter.

Incident z 37. kola Veľkej ceny Saudskej Arábie prinútil komisárov pracovať do noci. Podľa názoru Lewisa Hamiltona si Max Verstappen (ktorý mu prepúšťal pozíciu) v danom momente nepočínal správne a dokonca vraj šliapol na brzdu. Niečo také však Helmut Marko rezolútne odmietol a jedným dychom poukázal na chýbajúcu konzistenciu v rozhodovaní FIA.

„Naši inžinieri sa pripravujú a môžeme dokázať, že Max spomaľoval konštantne. Nijako Hamiltona nevybrzďoval, ako to on tvrdí,“ povedal Marko pre portál Autosport. „Potom do nás vrazil, kvôli čomu vznikli na našej zadnej pneumatike dva zárezy.“

„Ďalšou vecou je, že pri druhom štarte nedodržal rozostup maximálne desiatich dĺžok od auta pred sebou. Keď to v Budapešti urobil Sebastian Vettel, bol za to penalizovaný. Týmto manévrom si Hamilton lepšie pripravil pneumatiky na štart. Taktiež vytlačil Maxa von z trate a opäť žiadna reakcia. Myslíme si teda, že pravidlá neplatia pre všetkých rovnako a na nás sa aplikuje odlišný meter,“ myslí si Marko.

„Je to veľmi jednostranné rozhodovanie,“ prehlásil Rakúšan.

Tento víkend naozaj nebola núdza o kontroverzie. Teraz sa to zdá byť už veľmi dávno, no Hamilton bol v sobotnom treťom tréningu prešetrovaný hneď dvakrát. V pretekoch pribudlo skracovanie šikán, vytláčanie z trate či kolízia titulových ašpirantov.

Na Hamiltonovu kritiku, podľa ktorého si vraj Max myslí, že „preňho pravidlá neplatia“ a „zachádza za limit“ má Marko jasnú odpoveď.

„Nevidím dôvod, prečo by sa mal upokojiť. Je to súboj Mercedesu a Red Bullu, je to súboj medzi Maxom a Lewisom. Len si spomeňte, čo sa stalo v Silverstone alebo Budapešti. Nezabúdajte na to,“ uzavrel Marko.