logo F1online.sk

Verstappen si podľa Hamiltona myslí, že pravidlá preňho neplatia

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 12. 2021

Lewis Hamilton a Max Verstappen sa v nedeľu stretli na trati viac ráz, ako by si azda želali. A každý takýto stret sa mohol skončiť vypadnutím oboch z nich, bojovalo sa s vypätím všetkých síl. Pilot Red Bullu sa však nedokázal udržať v rámci rozumných medzí, myslí si Lewis Hamilton.

Obaja jazdci sa po dnešku musia pripraviť na obrovské finále v Abú Zabí, do ktorého prídu s totožným počtom bodov. Z Hamiltonovho pohľadu to je ideálny scenár, ktorému sa však Max Verstappen snažil zabrániť a v nedeľu robil všetko pre to.

A v niektorých momentoch si pomohol aj tým, že vyšiel až za bielu čiaru. Keď to spravil v prvej zákrute v 36. kole a vďaka tomu si udržal vedenie, dostal príkaz vrátiť pozíciu. O to sa následne i pokúsil, no pred detekčným bodom DRS. Tam sa dvojica zrazila.

Hamiltonovo auto to napokon prežilo a veľkú cenu vyhral, no na Verstappena mal ťažké srdce. “Musel som sa snažiť zachovať pokoj, čo bolo veľmi ťažké,” uviedol pre Sky Sports. “Počas môjho života som pretekal s mnohými jazdcami, počas tých 28 rokov som stretol veľa rôznych postáv, no pár z nich je úplne na vrchole, za limitom. Pravidlá akoby neplatili, alebo na pravidlá nemyslia.”

V tomto prípade samozrejme pilot Mercedesu hovorí o Maxovi Verstappenovi. “On jasne zachádza za limit. V toľkých prípadoch som sa vyhol kolízii s týmto chlapíkom,” povzdychol si. “Neprekáža mi vždy, že ja som ten, kto to robí, pretože vďaka tomu prežijete a môžete opäť zabojovať. To som aj spravil.”

“Ja som sa dnes snažil zanechať svoj odkaz na trati, udržať auto medzi bielymi čiarami a urobiť to tak, ako sa má. Toľko prekážok nám bolo hodených pod nohy. Mali sme pole position, potom nás predbehli, potom sme sa opäť dostali dopredu a on predbiehal cez obrubník. Stalo sa toľko šialeností, ktoré boli zoslané proti nám. Potom ma vybrzdil, asi chcel získať DRS v poslednej zákrute, aby ma do prvej zákruty opäť predbehol. Tiež som si myslel, že som prišiel o predné krídlo,” rekapituluje Hamilton.

Práve tento moment vzbudil najväčšie vášne a preň sa obaja majú dostaviť ku komisárom. U Maxa Verstappena sa bude skúmať, či sa skutočne nepokúsil vybrzdiť Lewisa Hamiltona, v Britovom prípade zas, či sa incidentu nemohol vyhnúť.

“Nedostal som tú informáciu, takže som nevedel, čo sa deje,” opisoval kľúčové momenty. “Bolo to zmätočné, zrazu začal spomaľovať a aj sa trochu hýbal. Tak som začal rozmýšľať, či sa nesnaží o nejakú šialenú taktiku. Nemal som poňatia. Zrazu som začal dostávať tie správy. On však tvrdo zabrzdil a ja som doňho vrazil.”

Pozn. Nasledujúce video pochádza z F1TV. Vysielačka je v ňom o pár sekúnd oneskorená.

V rozhovore pre ďalšiu televíziu ešte doplnil: “Nedali mi informáciu, že ma ide predbehnúť. Bol veľmi pomalý, presúval sa a potom zabrzdil, vyzeralo to ako vybrzdenie. Snažil sa nechať ma prejsť a potom na rovinke chcel použiť DRS. To som neurobil, nie som hlúpy.”

Za touto taktikou však mohlo byť ešte niečo ďalšie, šípil sedemnásobný šampión. “Jemu je jedno, ak obaja nedokončíme preteky, no z môjho pohľadu musíme obaja dôjsť do cieľa. Som zvedavý, čo sa udeje u komisárov.”

Súvisiace články