logo F1online.sk

Horner: Na rovinke dokáže jazdiť každý

Christian Horner a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2021

Max Verstappen a Lewis Hamilton zviedli ďalšiu nezabudnuteľnú bitku. Víťazne z nej opäť vyšiel pilot Mercedesu, ktorý vyrovnal bodový stav v šampionáte. Preteky však sprevádzalo toľko kontroverzných okamihov, že ich ani nie je možné všetky vymenovať. Jedným z tých najdôležitejších je vzájomný kontakt ašpirantov na titul v 37. kole.

Ako to teda bolo? Max Verstappen prepúšťal svoju pozíciu Lewisovi Hamiltonovi, ktorý akoby nechápal, čo sa to deje. Faktom však je, že v danom mieste neboli žiadne žlté vlajky a holandského pretekára mohol obísť, no došlo k pomerne tvrdému kontaktu. Celú situáciu napokon rozlúsknu komisári, no čo sa tam vlastne odohralo?

„Toto boli preteky, ktoré sa naozaj ťažko manažovali. Myslím, že aj riaditeľstvo pretekov s tým malo problémy, s množstvom trosiek, virtuálnym safety carom, reštartami, safety carmi… Myslíme si, že tá päťsekundová penalizácia bola voči nám nespravodlivá, tiež tu bol incident, kedy Lewis narazil do Maxa zozadu, čo pôjde vysvetliť komisárom,“ povedal reportérom Sky Sports Christian Horner.

„Max sa snažil tú pozíciu odovzdať. Informovali sme riaditeľstvo pretekov o tom, že ju vrátime. Max ubral a myslím, že Lewis takisto ubral. Neviem, či nezmätkoval a netaktizoval s DRS. Bolo však jasné, že mu tú pozíciu vraciame. Informovali sme riaditeľstvo pretekov, že tak urobíme.“

„Michael Masi nám povedal, že si môžeme vybrať a prenechať posúdenie celej situácie komisárom alebo pozíciu vrátiť. V danom momente ste museli vedieť, že by z toho bola penalizácia,“ dodal Horner.

Bol to naozaj nervydrásajúci boj, v ktorom sa obaja držali statočne. Pri pohľade na záver je tiež otázne, ako by na tom Max bol s pneumatikami. V každom prípade to dopadlo tak, ako to dopadlo a my sme si mohli užiť ďalší skvelý boj dvoch vynikajúcich pretekárov.

„Prvý sektor je o jazdcovi a ďalšie dva o motore. Na rovinke dokáže jazdiť každý, kým Max ukazoval v prvom sektore niečo impozantné. Bola to jeho šanca zostať vpredu. Keď sa pozriete na rozdiel vo výkonnosti v priebehu kola, tak dokázal niečo mimoriadne,“ povedal boss Red Bullu.

„Mercedes mal dnes neskutočné auto, myslím si, že reálne boli rýchlejší,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články