logo F1online.sk

Podľa Péreza je trať v Džidde bezdôvodne nebezpečná: Musíme o tom hovoriť

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2021

Okruh v saudskoarabskej Džidde počúval počas doterajších dvoch dní na svoju adresu množstvo pochvalných komentárov. Trať je nesmierne rýchla a vzrušujúca, ale aj nebezpečná. Množstvo rýchlych zákrut a slepých uhlov vyvoláva obavy. Veľmi hlasno ich vyjadril pilot Red Bullu Sergio Pérez.

Priemerná rýchlosť okolo 250 kilometrov za hodinu a v podstate len jedna klasická rovinka. Okruh sa krúti a tunajšie múry neuľahčujú pilotom výhľad. Obavy boli a sú namieste, čo dokumentuje aj incident medzi Lewisom Hamiltonom a Nikitom Mazepinom v treťom voľnom tréningu.

„Je to naozaj, naozaj pekný okruh, ale tiež veľmi, veľmi nebezpečný,“ povedal Sergio Pérez. „Je tu veľa roviniek, ale tie sú vlastne zákrutami, slepými zákrutami. Dúfam, že v nedeľu sa nič nestane. Mám pocit, že trať je príliš nebezpečná, a to úplne bezdôvodne.“

Už v pretekoch Formuly 2 sme videli, že v uličkách Džiddy to môže byť častokrát o milimetroch. V juniorskej sérii nechýbal safety car ani virtuálny safety car. Čo uvidíme počas 50 kôl pretekov Formuly 1 je nateraz vo hviezdach.

„Keď sa pozriete na niektoré palubné zábery, je to dosť strašidelné. Naozaj dúfam, že to odjazdíme bez nejakej veľkej nehody. Neviem sa zbaviť pocitu, že trať je bezdôvodne riskantná. Pri tých rýchlostiach je to naozaj trochu zbytočné,“ prehlásil mexický pilot, ktorý verí, že sa o okruhu ešte bude diskutovať.

„Nesmieme zabúdať na fakt, že bezpečnosť musí byť na prvom mieste. Rozprával som sa s ďalšími pretekármi a všetci si myslia v podstate to isté.“

„My sme tí, ktorí sedia v tých autách. Tie rozdiely v rýchlostiach, ktoré tu vidíme – ak sa niečo zvrtne, bude z toho veľká nehoda. Iste, patrí to k charakteru okruhu, no je to zároveň niečo, o čom musíme po pretekoch hovoriť,“ povedal Pérez.

„Nechápte ma zle, táto trať je fantastická. Je to naozaj nádhera, len mám pocit, že je to príliš riskantné. Ak niekto niečo pokazí, môže to dopadnúť naozaj zle,“ uzavrel pilot Red Bullu.

Súvisiace články