logo F1online.sk

Podľa Mazepina je džentlmenská dohoda v F1 obyčajným zavádzaním

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2021

Napriek obavám, upozorneniam a dohováraniu sa v kvalifikácii na Veľkú cenu Saudskej Arábie stalo presne to, čo všetci predom avizovali. V záverečných sekundách pred koncom Q1 sa v poslednej zákrute stretlo množstvo monopostov a zavládlo zúfalstvo. Zaplietol sa do toho aj Nikita Mazepin, ktorý tentoraz ako jeden z mála džentlmenskú dohodu rešpektoval. Mohol sa však len bezmocne prizerať a k svojmu poslednému pokusu sa ani len nedostal.

Ruský mladík bol pred mikrofónmi médií pochopiteľne frustrovaný, no pokojný. Nie je vôbec prekvapujúce, že sa vôbec nerešpektovalo to, na čom sa jazdci v piatok dohodli.

„Mali sme hodinu trvajúci míting s Michaelom Masim, ktorý nám vysvetlil pravidlá a piloti všetkých generácií tam hovorili o džentlmenskej dohode v poslednej zákrute. Prejde deň a všetci to pošlú pred vás na poslednú chvíľu veľmi nebezpečným spôsobom. Ani som nemohol začať svoje kolo, pretože nebolo dosť času,“ povedal po kvalifikácii sklamaný Mazepin.

„Skončilo to tým, že som sa pretekal so Sebastianom Vettelom, ktorý ma v poslednej zákrute predbehol a bol jeden zo štyroch, ktorý tak urobil.“

„Je to trať, ktorú nepoznáme, všetci sa učíme a potrebujeme tieto kolá. Nechcem, aby moje auto skončilo rozbité na niekoľko častí, preto sa snažím zlepšovať v priebehu víkendu. Zo včera na dnes som urobil veľký krok a ešte zostávalo urobiť ďalší v kvalifikácii, čo som kvôli takémuto správaniu nemohol urobiť,“ povedal Mazepin.

Medzi jazdcami i v rámci FIA sa v priebehu víkendu veľa hovorilo o snahe takejto situácii predísť. Hlavným dôvodom bola skutočnosť, že sekcia okruhu pred poslednou zákrutou je nesmierne rýchla, no nie je rovná. Trať sa v týchto miestach krúti, čo vytvára mŕtve uhly.

„Sekcia pred poslednou zákrutou je slepá. Tam sa každý správal dobre a išiel rýchlo, pretože také sú pravidlá. Problém je, že keď na to v tejto sekcii tlačíte, tak sa ten problém len presunie a nahromadí v poslednej zákrute,“ hovorí rodák z Moskvy.

„Ak sa pozriete na moje palubné zábery, vyzerá to ako reštart pretekov s tým rozdielom, že predbiehať môžete okamžite.“

„Som naštvaný, ale keď mi nabudúce bude niekto hovoriť o džentlmenskej dohode, tak to budem brať ako obyčajné zavádzanie,“ dodal Mazepin.