logo F1online.sk

Novinári sa na Kingspan opýtali dvakrát, Hamilton sa od dohody napokon dištancoval

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2021

Mercedes čelí v Džidde určitému mediálnemu tlaku. Paradoxne to majú na svedomí britskí novinári, ktorí sú obvykle k Lewisovi Hamiltonovi a jeho tímu zhovievaví. Dôvodom je nová sponzorská zmluva Mercedesu a spoločnosti Kingspan.

Písali sme o tom tento víkend už niekoľkokrát (tutu). Mercedes uzavrel tento týždeň dohodu s írskou spoločnosťou Kingspan, ktorá sa zaoberá výrobou obkladových a izolačných materiálov. Samotná spoločnosť i jej produkty sú stále predmetom vyšetrovania v súvislosti s požiarom budovy Grenfell Tower v Londýne, pri ktorom v roku 2017 uhorelo viac ako 70 ľudí. Vyšetrovanie stále prebieha a v hre je vraj aj manipulovanie výsledkov ohňovzdorných testov výrobkov, ktoré Kingspan uviedol na trh.

Samozrejme, nemusí to byť pravda. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nedá nič povedať s istotou, avšak dohoda Mercedesu a Kingspanu pobúrila časť britskej verejnosti. Združenie Grenfell United zastrešujúce preživších a pozostalých obetí požiaru už tímu adresovalo otvorený list, v ktorom ho žiadajú spoluprácu ukončiť. Toto Wolff niečo také vo svojej odpovedi odmietol.

Po kvalifikácii na Veľkú cenu Saudskej Arábie sa britskí žurnalisti spytovali na túto kauzu aj Lewisa Hamiltona.

„Noviny v Anglicku hovoria o tom, že tvoj tím podporuje firma, ktorá je nejakým spôsobom zodpovedná za smrť 72 ľudí v tragickom požiari budovy Grenfell. Čo by si povedal pozostalým? Budeš žiadať svoj tím o ukončenie spolupráce pred nedeľnými pretekmi?“ znela otázka jedného z novinárov.

Hamilton na otázku odpovedal tichom a nepovedal vôbec nič. Ako ďalší mohol položiť otázku Tom Cary z britského The Telegraph, ktorý v podstate zopakoval to, čo jeho kolega. „Nadviažem na Johna, neviem Lewis, či to bolo tým, ako tú otázku položil alebo jednoducho nechceš odpovedať na túto tému, ale chcem vedieť, či si si bol vedomý, že Kingspan je spájaný s tragédiou Grenfell predtým než bola dohoda oznámená a či nemáš problém s tým, že je ich nálepka na tvojom aute.“

Na toto už Hamilton odpovedal a tvrdí, že nemá nič spoločné s procesom uzatvárania takýchto dohôd. Jedinou výnimkou je Tommy Hilfiger.

„Nemyslím si, že toto je niečo, o čom musím hovoriť verejne. Nemám však nič spoločné s tým, že tím podpíše niektorého sponzora,“ odpovedal Hamilton.

„Jedinou výnimkou je Tommy Hilfiger, ktorých som do tímu priviedol ja. Keď som tento týždeň počul, čo sa stalo, bolo to pre mňa nové. Veľmi dobre som vedel a veľmi pozorne sledoval osudy rodín, ktorých zasiahlo to, čo sa tam stalo.“

„Vieme, že došlo k veľkému pobúreniu a podpore od ľudí z tejto komunity. Ako som povedal, toto so mnou naozaj nemá nič spoločné. Viem, že také veci rieši Toto (Wolff, pozn. red.). Bohužiaľ, moje meno je s tým spájané takisto, pretože je to na aute, ale či to tak zostane, uvidíme,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články