logo F1online.sk

Leclerc sa pri poslednom pokuse videl v múre: Myslel som, že to skonči ako včera

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2021

Piloti Ferrari si v kvalifikácii na Veľkú cenu Saudskej Arábie trochu vymenili roly. Kým sklamaný odchádzal po piatku Charles Leclerc, ktorý svoj monopost premenil na kopu šrotu, v sobotu sa chyby dopustil Carlos Sainz. Španiel síce svoje auto nezničil, no poškodenie zadného krídla ukončilo jeho účinkovanie už v Q2.

Charles Leclerc opäť potvrdil svoju povesť vynikajúceho kvalifikanta, ktorý si to najlepšie odkladá na posledný pokus. Po prvom kole v Q3 bol Monačan len ôsmy, no v tom druhom našiel viac ako štyri desatiny k dobru, čo ho posunulo pred Sergia Péreza na štvrté miesto.

„Som veľmi šťastný, najmä po náročnom včerajšku a nehode v závere, alebo inak, piatok bol veľmi pozitívny deň až do tej nehody,“ povedal po kvalifikácii Charles Leclerc. „Bol som s autom spokojný, no stratil som kontrolu nad zadkom vo veľmi rýchlej zákrute. Je ťažké po takom niečom znovu získať sebadôveru.“

„Dnešok bol o tom vziať to krok po kroku a zatlačiť v poslednom pokuse v Q3, čo sa aj podarilo. V 22. zákrute som sa vyľakal, že to skončí rovnako ako včera, pretože zadok sa opäť utrhol, ale získal som veľa času, takže som s kolom veľmi spokojný.“

„Taká nehoda je náročná, pretože svojim spôsobom reštartuje vašu sebadôveru a musíte začať opäť od nuly. Myslím si však, že sme k tomu pristúpili správne a piatkové pretekové simulácie boli veľmi dobré. Cítim preto sebadôveru a ak sa v prvom kole vyhneme problémom, mali by to byť pozitívne preteky,“ povedal monacký pretekár.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz vyzeral byť v Džidde veľmi rýchly. Q1 zakončil na štvrtom mieste, no potom sa v Q2 dopustil dvoch chýb. Komisári najprv odmietli započítať jeho prvý pokus pre porušenie traťových limitov, potom v tom druhom stratil kontrolu nad svojim Ferrari a obtrel sa zadným krídlom o bariéru, čím došlo k poškodeniu. Jeho tím už nemal čas zadné krídlo vymeniť, a tak ho poslal späť na trať, no poškodený monopost už nefungoval. Výsledné pätnáste miesto je sklamaním.

„Je to škoda, pretože som mal veľmi dobrý tretí tréning aj Q1, no z ničoho nič sa auto utrhlo v jedenástej zákrute, čo ma stálo celú kvalifikáciu. Zadným krídlom som sa obtrel o múr, čo som v aute ani necítil. V spätnom zrkadle som však videl, že koncová lišta je celkom ohnutá a samozrejme, že zadné krídlo potom nedodávalo taký prítlak, ako by malo,“ povedal Carlos Sainz.

„Je to teda niečo, na čo sa treba pozrieť, pretože som nečakal, že sa to utrhne. Táto zákruta sa prechádza na plný plyn a z nejakého dôvodu sa to v tom kole utrhlo,“ dodal rodák z Madridu.

Súvisiace články