logo F1online.skF1online.sk

Red Bull sa napokon neodvolá (aktualizované)

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2021

Red Bull mal v sobotu v Saudskej Arábii našliapnuté k skvelému výsledku a aj veľkému prekvapeniu. Záverečný pokus Maxa Verstappena vyzeral vskutku fenomenálne, bol o viac ako dve desatiny vpredu a pri pohľade na minisektory je jasné, že svoj náskok zvyšoval aj v treťom sektore. Bohužiaľ, chyba v poslednej zákrute zruinovala nádeje Red Bullu na pole position a Verstappen odštartuje až tretí.

Nad holandským pretekárom tiež visí hrozba penalizácie za výmenu prevodovky, keďže trafil múr a svoj záverečný pokus ani nedokončil. V Red Bulle pochopiteľne zavládlo veľké sklamanie, boli predsa tak blízko.

„Vyzeralo to ako kolo roka a je to veľká škoda,“ povedal pred mikrofónmi Sky Sports Christian Horner. „V poslednej zákrute sa snažíte udržať momentum, keďže mohol vidieť na displeji, že je vpredu. Bohužiaľ, skončil mimo. Je to dosť brutálne.“

„Max bude určite frustrovaný. Vie, aké dobré kolo to bolo. Musí to však hodiť za hlavu, stále je to tretie miesto, potrebuje dobrý štart a v pretekoch sa môže stať čokoľvek.“

„Nepovedal toho do vysielačky veľa. Povedal len, že sa dotkol múru a to je všetko. Je to veľká škoda, pretože to bolo ohromné kolo. Na tejto trati sme boli pozadu a zdalo sa, že vytiahne z rukáva niečo mimoriadne. Nanešťastie, nestalo sa, teraz musíme auto dostať späť a snáď z toho nebude penalizácia za výmenu prevodovky, pretože to by bolo zvlášť brutálne,“ povedal Horner, ktorý v danom momente nevedel povedať viac informácií o tom, ako na tom auto a prevodovka sú.

Boss Red Bullu taktiež dostal otázku k udalostiam z tretieho voľného tréningu. Lewis Hamilton sa totiž zamotal do dvoch incidentov a z oboch vyviazol bez ujmy. Vyšetrovanie za ignorovanie dvojitých žltých vlajok skončilo pre Mercedes dobre. Komisári uznali, že dvojitá žltá sa tam objavila omylom a ani nie na sekundu. Lewis tiež zavadzal Nikitovi Mazepinovi, čo takmer videlo k nepeknej kolízii. Za toto dostal sedemnásobný šampión upozornenie a jeho tím pokutu.

Tým to však ešte nekončí. Rozhodnutie prišlo tesne pred kvalifikáciou, FIA sa preto rozhodla predĺžiť lehotu na podanie odvolania, čo Red Bull mohol využiť.

„Dobre sa na to pozrieme. Mám taký pocit, že je trochu nekonzistentné z ich strany, keď to porovnám s tým, čo sme videli pred dvoma týždňami,“ povedal Horner.

„Máme právo na odvolanie, no musíme sa pozrieť na všetky informácie, keďže sme to ešte ani poriadne nevideli, pretože tieto rozhodnutia prichádzajú veľmi neskoro a tím sa musel koncentrovať na kvalifikáciu. Pozrieme sa teda na to a uvidíme. Jediné, čo zúfalo chceme, je konzistentnosť v rozhodnutiach.“

„Problém je, že ak sa odvoláme, prebehne vypočúvanie a rozhodnutie vydajú rovnakí komisári, ktorí vydali to prvé rozhodnutie. Takže sa na to pozrieme a uvidí sa,“ dodal Horner.

Poradca Red Bullu Helmut Marko po kvalifikácii nemeckým médiám povedal, že tím sa voči rozhodnutiu komisárov odvolá. Akosi zrejme zabudol, že on nie je šéfom tímu a toto prehlásenie urobil bez vedomia ostatných v tíme. Red Bull následne Markove slová poprel a potvrdil, že odvolanie nechystá

Súvisiace články

Diskusia