logo F1online.sk

Verstappen verí, že ešte nepohasli všetky nádeje

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 12. 2021

V Džidde si to o pole position rozdali Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Max Verstappen. Práve posledný menovaný mal v saudskoarabských uličkách najviac sebavedomia a predvádzal jazdu, pri ktorej tuhla krv v žilách. Na ňu však napokon doplatil. Teraz mu zostáva len dúfať, že v nedeľu to ešte dokáže zachrániť.

Max Verstappen si vybojoval priebežnú pole position po prvých pokusoch v Q3. Lewis Hamilton však ešte dokázal zrýchliť, čo bol jasný odkaz Red Bullu: Získať pole position nebude také jednoduché. Holanďan spočiatku odpovedal brilantne dvoma fialovými sektormi.

A potom dorazil do poslednej zákruty, kde sa jeho skvelé kolo skončilo. Musel v nej na to tak tlačiť, keď vedel, že na Hamiltona má už nezanedbateľný náskok? “Vedel som, že v tej chvíli som druhý za Lewisom, nejakú jednu a pol desatinky za ním,” opisoval chvíle pred posledným kolom Max Verstappen.

Preto bolo treba pridať. “Keď som prichádzal do poslednej zákruty, získaval som tri desatiny na moje predchádzajúce kolo, no aj tak som chcel tú poslednú zákrutu zajazdiť dobre. Myslel som si, že som zabrzdil na podobnom mieste, no zablokovalo sa mi koleso. Potom som sa to kolo pokúsil zachrániť, ale ťukol som do bariéry a veľmi rýchlo to strhlo aj moju zadnú časť.”

Max Verstappen mohol získať pole position a v nedeľu kontrolovať tempo na okruhu, na ktorom predbiehanie nebude hračka. Namiesto toho odštartuje tretí alebo ôsmy, o čom rozhodne stav jeho prevodovky. “Neviem, keď som sa na to pozeral, nevyzeralo to až tak zle. Samozrejme, keď trafíte bariéru, môže sa zlomiť nejaká časť zavesenia, no uvidíme.”

Ani jeden výsledok určite nebude ideálny. Ak Lewis Hamilton v nedeľu získa prvú priečku a Verstappen skončí prinajlepšom tretí, dostane sa dokonca do čela šampionátu. Napokon sa z tohto momentu môže stať zlom sezóny 2021 podobne ako Hamiltonova chyba v Číne 2007.

“Samozrejme, toto som nechcel. Ak sa však pozrieme na pozitíva, sme rýchli. V posledných pár kvalifikáciách sme nedokázali bojovať o pole position, takže stále živím nádej, že v nedeľu budeme mať dobré preteky,” hľadá aspoň nejaké plusy Verstappen.

Red Bullu môže robiť starosti ešte jedna skutočnosť, a síce jeho pretekové tempo. Podľa inžinierov Mercedesu sa súperi koncentrovali práve na kvalifikačnú rýchlosť a v nedeľu chceli ťažiť z toho, že budú na trati vpredu. Ak býci obetovali pretekovú rýchlosť v prospech kvalifikačnej, nedeľa môže dopadnúť veľmi zle. Čo na to hovorí Verstappen? “Myslím, že by to malo byť v poriadku, mali by sme byť konkurencieschopní,” upokojil.

Súvisiace články