logo F1online.skF1online.sk

Leclercovi by nemal hroziť trest: Veľmi ma to mrzí, ospravedlnil sa tímu

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2021

Aj jazdci Ferrari si v piatok užívali „adrenalínovú bombu“ menom Džidda. Teda, Charles Leclerc si to užíval 117 minút. Tri minúty pred koncom druhého tréningu totiž stratil kontrolu nad svojim Ferrari v náročnej kombinácii zákrut 22 a 23. Bariéry boli samozrejme veľmi blízko a prišiel tvrdý náraz vo vysokej rýchlosti. Charles je našťastie v poriadku a podľa prvotných informácií sa nemusí obávať ani žiadnych penalizácií za výmenu komponentov.

Náraz prišiel na zadnú časť monopostu, čo je vždy riskantné. Samozrejme, v tejto fáze víkendu sa zvyknú využívať „piatkové“ komponenty. Ferrari asi dve hodiny po skončení tréningu prostredníctvom sociálnych sietí prehlásilo: „Charles bude môcť v sobotu nasadiť rovnaké šasi a pohonnú jednotku, s ktorými jazdil dnes.“ Monacký pretekár sa tímu za incident ospravedlnil.

„Bohužiaľ, deň neskončil tak, ako som chcel, ale vo všeobecnosti sme si otestovali všetko, čo sme chceli,“ povedal po piatku Leclerc. „Myslím, že potenciál tam je a ak dáme v sobotu všetko dokopy, mali by sme mať dobrý deň.“

„Samozrejme, veľmi ma to mrzí. Tím čaká pred zajtrajškom veľa, veľa práce, aby auto pripravil. Verím, že odvediem dosť dobrú prácu a poďakujem sa im tým najlepším spôsobom, teda dobrým výsledkom,“ dodal pilot Ferrari.

Optimistické slová pripojil aj jeho tímový kolega Carlos Sainz, ktorý sa v piatok pohyboval na hranici najlepšej šestky. V prvom tréningu zajazdil šiesty najrýchlejší čas, v tom druhom bol siedmy. Tento okruh by síce mal svojim charakterom mierne favorizovať McLaren, no piatok tomu nenasvedčoval.

„Cítil som sa relatívne sebavedomý. Darilo sa mi dobre napredovať, zlepšovať svoju rýchlosť kúsok po kúsku a tempo nám nechýbalo v priebehu celého dňa. Skúšal som rozličné zmesi pneumatík a rozličné množstvá paliva. Musíme zanalyzovať, kto je vpredu a kto vzadu,“ hovorí Sainz.

„Aktuálne to však vyzerá na veľmi tesnú bitku medzi AlphaTauri, Alpinom, McLarenom a nami. Zdá sa teda, že od piateho miesta nižšie to môže byť veľmi tesná bitka podobne ako v Katare,“ povedal španielsky pretekár.

Piloti po piatku uznanlivo prikyvovali a chválili „adrenalínovú bombu“, ktorým Džidda je. Zákruty možno vyzerajú všetky rovnako, ale okruh je neskutočne rýchly a jedinečný. Potvrdil to i Sainz, ktorý už pretekal aj na takej trati ako Macao.

„Je to veľmi, veľmi odlišné od toho, čo som doteraz zažil. Intenzita, ktorú táto trať ponúka, to vzrušenie, ten adrenalín sú niečo, čo som ešte nezažil od momentu, keď som jazdil v Macau,“ zložil Sainz veľkú pochvalu okruhu v Džidde.

„Takže áno, je to veľmi odlišné, veľmi intenzívne, veľmi rýchle a múry sú veľmi blízko. Snažil som sa triafať vrcholy zákrut a držať to čo najbližšie k múrom na vnútornej strane. Je to tam celkom šialené, ale zatiaľ sú všetci v poriadku, snáď to tak zostane aj v sobotu a nedeľu,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia