logo F1online.skF1online.sk

V Mercedese si pochvaľujú okruh i tempo: Bolo to celkom solídne, hovorí Lewis

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2021

Prvý kontakt s okruhom v Džidde bol veľmi dôležitý. Zisťovanie úrovne prítlaku, výdrže pneumatík a hľadanie ideálneho nastavenia. Vyzerá to tak, že v najlepšej forme je v Saudskej Arábii Mercedes, ktorý bol v piatok najrýchlejší a pomerne optimistickí boli aj samotní piloti tímu.

Okruh v Džidde si zdá sa medzi jazdcami rýchlo získava popularitu. Veľmi rýchla trať a množstvom vysokorýchlostných zákrut napĺňa žily adrenalínom, čo majú piloti radi.

„Rýchly,“ odpovedal Lewis Hamilton na otázku, aký je okruh v Džidde. „Je neskutočne rýchly. Taktiež je tu dosť veľa prítlaku a keď sa dostanete do rytmu, tak je to krása.“

Problémom však bola premávka, ktorá pred zvyškom víkendu vyvoláva obavy. Veľa sa tu jazdí na plný plyn, no je tu málo klasických roviniek, trať sa krúti a je tu viacero slepých zákrut, za ktorými sa často vyskytnú pomalší jazdci prípravnom kole. Jedná sa pritom o mestský okruh, čiže dosť úzky. Určité obavy sú preto namieste.

„Áno, v tomto smere to je určite oveľa horšie než na ostatných tratiach, ktoré sú takého ‚monackého‘ typu. Rýchlosť priblíženia k pomalším autám je určite blízko nebezpečnej zóny,“ povedal Hamilton.

Mercedes bol v piatok najrýchlejší. Ovládol oba tréningy a v sobotu bude favoritom. Spokojní boli aj piloti stajne. „Bolo to celkom solídne. Skúsili sme viacero rozličných vecí pokiaľ ide o nastavenie. Povedal by som, že na jedno kolo nie sme úplne superrýchli, ale pretekové tempo nebolo vôbec hrozné,“ hovorí Hamilton.

„Mäkké pneumatiky sú možno až príliš mäkké a vo veľmi rýchlych zákrutách trochu odchádzajú. Som celkovo spokojný so zmenami, ktoré sme medzi prvým a druhým tréningom urobili. Nie som si istý, čo bude do zvyšku víkendu tá najlepšia voľba. Cez noc budeme s chlapcami pracovať a uistíme sa, že v sobotu budeme mať to správne nastavenie.“

„Určite na tom nie sme nijak zle, ale myslím, že v kvalifikačných simuláciách je pred nami trochu práce,“ dodal sedemnásobný šampión.

Podobne spokojný bol aj jeho tímový kolega Valtteri Bottas. Ten ukázal dobrú rýchlosť a dosiahnuté časy napĺňajú jeho zamestnávateľa rozhodne väčšou sebadôverou než je tomu v prípade Sergia Péreza a Red Bullu.

„Trať je naozaj super, je to tak trochu hardcore. Plný plyn, blízkosť múrov a vysoké rýchlosti, tak to však máme radi. Je to adrenalín,“ povedal po piatku Valtteri Bottas.

„Podmienky na trati boli v prvom tréningu lepšie než som očakával, trochu prachu tam bolo, no nič extrémne. Takisto tu máme sprievodné kategórie, takže sa to krok po kroku zlepšuje. Asfalt má dosť priľnavosti napriek tomu, že je nový a nie je ani zvlášť hrboľatý.“

„Najväčším prekvapením dnes boli pneumatiky, ktorých výdrž bola dosť dobrá. Nie som si istý, či v pretekoch uvidíme veľa zastávok v boxoch. Zdá sa, že rozdiel medzi zmesami nie je veľký, všetky vyzerajú dobre,“ hovorí Bottas.

Súvisiace články

Diskusia