logo F1online.sk

Hornera teší, že okruh je napokon užší. Zmenší to výhodu Mercedesu

Christian Horner a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 12. 2021

V týždňoch pred Veľkou cenou Saudskej Arábie sa veľa hovorilo o pohonnej jednotke Mercedesu. Strieborné šípy chcú v sobotu opäť vytiahnuť výkonný motor z Brazílie, čo robilo červeným býkom starosti. Po piatku sa však mohli mierne upokojiť. Christian Horner hovorí, že podľa dát by výkon motora nemal byť taký dôležitý, ako to naznačovali papierové predpoklady.

V druhom piatkovom tréningu bol najrýchlejší Lewis Hamilton. Z Red Bullov zajazdil najlepšie kolo Max Verstappen, ktorému chýbalo na lídra 0,195 sekundy a skončil štvrtý. Počas jeho kvalifikačných pokusov sa však dostal do premávky podobne ako Lewis Hamilton, čo mierne znehodnotilo časy oboch.

Tímy však majú k dispozícii oveľa viac informácií ako len dosiahnuté časy. Nuž a to, čo na nich videli v Red Bulle, Christiana Hornera potešilo. “Okruh je o čosi užší, než čo naznačovali dáta, užšie sú aj zákruty. Táto trať teda nekladie až taký dôraz na počet koní, ako sme očakávali,” poznamenal v rozhovore so Sky Sports. “To znie povzbudzujúco. Videli sme tiež, že medzi našimi autami je jedna alebo dve desatinky. Na takomto type okruhu to viete nájsť.”

Šéf Red Bullu sa nakrátko pristavil aj pri zadných krídlach Mercedesu, ktoré by tento víkend tiež nemali súperovi prinášať výhodu. “Po tom, čo v Katare predstavili nové testy, sa maximálne rýchlosti vyrovnali a podobné sme videli aj dnes. Je to povzbudzujúce. Dúfam, že to bude platiť tento a aj ďalší víkend.”

Raketu Mercedesu sme v piatok ešte nemali šancu vidieť, no ukázalo sa, že veľa sa bude dať získať nielen nastavením pohonnej jednotky, ale aj prácou s pneumatikami a balansom auta. V tomto smere musia v Red Bulle ešte zabrať; na softoch ich autá nepôsobili takým dobrým dojmom ako na iných zmesiach.

“Na tvrdých gumách sme boli veľmi silní,” analyzuje Horner. “Čím mäkšiu zmes sme obuli, tým väčšie ‘divy’ sa stali z pneumatík, aby ste ich prinútili pracovať. Dnes v noci nás na túto tému čaká veľa analýz, najmä o výjazdových kolách a príprave. A z vyjadrení mám pocit, že v tom nie sme sami. Aj ostatní mali problém dostať auto do optimálneho okna. Ak sa vám to podarí, získate veľa výkonu.”

“Vidíme, že je to dosť tesné. Tento okruh, jeho rýchlosť a aj tie bariéry budú predstavovať dosť veľkú výzvu. Všetko to bude o tom, kto vyžmýka čo najviac z pneumatík, auta, kto bude mať čisté kolá a odváži sa ísť čo najbližšie k bariéram. Bude to fascinujúce. Kľúčová bude kvalifikácia ako na všetkých mestských okruhoch,” podotkol.

Ako sme videli v prípade Charlesa Leclerca, stačí malé zaváhanie a víťazné nádeje Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena sa môžu rozplynúť ako jarná hmla. Obaja by si preto mali dať dobrý pozor, ako blízko k bariéram sa odvážia ísť, hoci Verstappen ako líder šampionátu si azda môže dovoliť viac zariskovať.

“Myslím, že skrátka musíte ísť do toho,” odmieta špekulovať boss červených býkov. “On aj celý tím pracovali nesmierne tvrdo, aby sme sa dostali do tejto pozície. Do konca máme dva preteky, musíme dať do nich všetko. Toto je navyše okruh ako pre Maxa; je rýchly, sú tu bariéry, obrubníky. Videli ste, že sa dostal do tempa oveľa rýchlejšie ako ktokoľvek iný. Bavil som sa s ním aj po tréningu, jasne si to tu užíva.”

Max Verstappen sa možno baví, no čo Sergio Pérez? V piatok opäť strácal na Mercedesy i na svojho kolegu. V sobotu ho však Red Bull bude potrebovať vpredu, v opačnom prípade sa môže stať, že súper Verstappena dokáže strategicky vyšachovať, aj keby získal pole position.

“Sergio sa rozbieha pomaly, ale potom zrýchľuje a vidíte, že zlepšuje a zlepšuje svoje tempo. Je to starý lišiak a vie, že na mestskom okruhu nemá na začiatku príliš riskovať. Na tratiach ako Soči, Azerbajdžan či Monako sa mu vždy darilo. Nepochybujem o tom, že teraz si buduje tie základy,” zastal sa Péreza Horner.

Na margo Mexičana ešte doplnil: “Podporujeme ho najlepšie, ako vieme. V posledných pár pretekoch našiel formu, dobre sa kvalifikoval a aj pretekal. Potrebujeme to, zúfalo potrebujeme, aby sa v posledných dvoch pretekoch zapojil do boja. Videli sme, že keď máte v hre dve autá, máte viac možností. Chceme sa postarať o to, že v hre budeme mať obe autá, nie len jedno.”

Nuž a čo odkázať členom tímu pred takým dôležitým víkendom? Kde majú zabrať, na čo si dať pozor? “Všetci v tíme vedia, čo majú robiť. Najdôležitejšie je si to užiť. Veľmi tvrdo sme pracovali, aby sme sa sem dostali. Máme za sebou úžasný rok, vyhrali sme veľa pretekov a Mercedes má konečne súpera. Celý tím tento súboj zbožňuje. Teraz je to ako pred dvoma veľkými finále.”

Súvisiace články