logo F1online.skF1online.sk

Verstappen výmenu motora odmieta, vraj by to takmer nič neprinieslo

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2021

Tím Mercedes v závere sezóny prekvapil nasadzovaním nových a nových spaľovacích motorov. Ako sa ukázalo, ten posledný má o dosť vyšší výkon než tie predošlé. Dôvodom je pravdepodobne fakt, že jeho životnosť nemusí byť taká dlhá a obhajcovia titulu si mohli dovoliť ho „vytočiť“ viac. To vyvolalo otázky, či by po podobnej taktickej výmene nemohol siahnuť aj Red Bull. Max Verstappen to však odmieta.

Už aj Christian Horner pred niekoľkými týždňami avizoval, že nový motor jeho tímu príliš veľa výkonu navyše nepridá. Po konzultácii s Hondou by to vraj mohli byť tri alebo päť koní, čo sa Red Bullu nevyplatí. Pohonné jednotky Japoncov sú vraj veľmi spoľahlivé a veľmi konzistentné, takáto taktická výmena však veľa výkonu navyše nedodá.

„S novým motorom nedosiahneme taký výkonnostný vrchol ako Mercedes,“ povedal Verstappen novinárom v Saudskej Arábii. „Naša pohonná jednotka je v priebehu svojho života dosť konzistentná. Urobiť teda takúto výmenu nám naozaj veľa neprinesie.“

Poradca Red Bullu Helmut Marko v priebehu tohto týždňa trochu rozvíril vody, keď nemeckým médiám povedal, že Max v Džidde nový motor nenasadí, no teoreticky by tak mohol urobiť Abú Zabí. Bola to však možno len menšia mediálna hra zo strany Rakúšana, keďže holandský pretekár to nevidí podobne.

Na otázku, či by výmena mohla prísť zo spoľahlivostných dôvodov, Verstappen povedal: „To áno, ale v tomto smere nemám obavy. Viem, ako na tom som po motorovej stránke a za normálnych okolností by sme mali byť schopní sezónu dokončiť s tými, čo máme.“

Max aktuálne vedie šampionát rozdielom ôsmich bodov. Jeho rival Lewis Hamilton však vyhral posledné dva preteky a vyzerá to tak, že momentum je jasne na jeho strane.

„Neverím v nič také ako momentum. Musíte podať dobrý výkon každý jeden víkend. Uvidíme, ako to bude tu v Džidde, podľa mňa je však ťažké predpovedať, ako presne to dopadne. Je to všetko o detailoch a na mestskom okruhu sa toho môže udiať viac ako na otvorenom,“ povedal Verstappen.

„Stále sa snažím vyhrať. Najdôležitejšie však samozrejme bude byť na čele aj po pretekoch v Abú Zabí,“ dodal holandský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia