logo F1online.sk

Ecclestone čakal, že Hamilton F1 opustí. Z úcty k Schumacherovi

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 12. 2021

Ešte v januári tohto roka bol Lewis Hamilton bez platnej zmluvy. Veľa sa špekulovalo o jeho budúcnosti, ktorá dostala o mesiac neskôr jasné kontúry; Hamilton sa rozhodol zabojovať o ôsmy titul majstra sveta. Dnes stojí na prahu jeho zisku a Bernie Ecclestone priznáva, že to nečakal. Predpokladal, že Hamilton nebude chcieť prekonať Schumacherov najcennejší rekord.

Lewis Hamilton už ovládol niekoľko štatistík. Schumachera sa mu jasne podarilo predbehnúť v počte víťazstiev, má najviac pódií či pole positions a už o týždeň by mohol pomýšľať na ôsmy titul. Z pohľadu čísiel by teda bol jednoznačne najúspešnejším pilotom histórie.

Bernie Ecclestone však v rozhovore pre RTL uviedol, že Hamilton v jeho očiach nepredbehne Michaela Schumachera, ak aj tento rok vyhrá. “Nie, to vôbec nie,” neváhal s odpoveďou bývalý boss efjednotky. “V skutočnosti ma prekvapilo, že Lewis na začiatku roka nepovedal: ‘Odchádzam. Nechcem získať viac titulov ako Michael. Bol by som radšej, ak by sme sa o tú česť s Michaelom delili spoločne.'”

Sám Michael Schumacher vždy hovorieval, že rekordy sú na to, aby boli prekonávané, takže v tomto smere asi nie je vhodné Hamiltonovi niečo vyčítať. Fanúšikovia mu iste budú zazlievať, že toľko rokov sedel v dominantnom aute, no to k Formule 1 patrí. Nikto nevyhrá titul s autom z hĺbky poľa.

Tento fakt však nedokáže rozšíriť rady Hamiltonových priaznivcov. Mnohí podľa Ecclestona držia palce jeho súperovi. “Všetci ľudia, s ktorými som sa zhováral, sa na to tešia,” naráža na možnosť, že Verstappen zvíťazí. “Nikto sa nesťažuje na to, že Lewis odvádza dobrú robotu, jazdí skvele, podáva prvotriedne výkony, a Mercedes ho, samozrejme, vybavil najlepšou technikou, o akej kedy kto sníval. Či by ostatní dokázali v rovnakom aute podať podobný výkon? Niektorí hovoria, že mnohí z týchto vychádzajúcich mladíkov by to dokázali. No my nevieme.”

“Toto je dobrý súboj, naň sme čakali sedem alebo osem rokov. Preto ľudia sledujú Formulu 1 a vlastne akýkoľvek iný šport. Chcú vidieť pretekanie bez toho, aby dopredu vedeli, kto vyhrá. Verejnosť chce, aby bol majstrom už niekto iný,” pokračoval vo svojom zamyslení.

“Lewis mal až doteraz o čosi viac šťastia. Budeme si musieť počkať na to, či šťastie zostane pri ňom. Max ako majster sveta by bol pre F1 dobrý. Mercedes je skvelý, ale bolo by fajn, ak by sa niekto iný dostal do popredia. Max sa pred verejnosťou prezentuje veľmi dobre. Je ako nováčik. Hoci už niekoľko rokov podával dobré výkony, do veľkej miery bol neznámy.”

Otázka však znie, naozaj sa to stane? Bernie Ecclestone ešte v auguste vyhlásil, že by si stavil na Maxa Verstappena. “Nuž, dúfam, že neprerobím,” rozosmial sa. Pomyselnú stávku by mohol vyhrať už v Saudskej Arábii, ak sa Verstappenovi podarí navýšiť svoj náskok o aspoň osemnásť bodov. “Ak bude mať Lewis kus smoly, môže sa to stať už tam. Ale pochybujem. Ja a pravdepodobne aj ostatní ľudia, ktorí sledujú F1, dúfajú, že sa rozhodne až v Abú Zabí. A dúfame tiež, že do Abú Zabí pôjdu s rovnakým počtom bodov.”

Ak budú mať pred pretekmi v Abú Zabí skutočne rovnako veľa bodov, priebežným lídrom bude stále Max Verstappen vďaka väčšiemu počtu víťazstiev. Prípadná kolízia kandidátov na titul na okruhu Yas Marina by preto mohla Verstappenovi pomôcť k titulu, ak by nastal scenár, ktorý Toto Wolff načrtol pred pár týždňami: Lewis Hamilton sa bude pokúšať predbehnúť Maxa Verstappena, ktorý sa uchýli k podobnému kroku ako Michael Schumacher v Jereze 1997.

“Ľudia sa zamýšľajú nad tým, či sa zrazia. Ak sa to stane, nebude to úmyselné,” myslí si Mr. E. “Mohlo by k tomu dôjsť, ale podľa mňa ani jeden nebude robiť nič hlúpe a nebude jazdiť spôsobom, ktorým by mohol spôsobiť nehodu.”

“Ak sa to stane, pravdepodobne to s nimi nebude mať nič spoločné. Na toto som narážal, keď som hovoril o tom šťastí,” vrátil sa azda k Veľkej cene Maďarska, ktorú Verstappen pretrpel s poškodeným autom. “Toto by mohlo rozhodnúť, či sa pilot stane majstrom alebo nie.”

“Je to dobrý šampionát, čakali sme naň sedem rokov. Preto dúfam, že sa rozhodne až na cieľovej páske a majstrom sveta sa stane ten, kto bude mať viac šťastia,” doložil.

Súvisiace články