logo F1online.sk

Williams by chcel rokovať s Volkswagenom na tému pohonnej jednotky

George Russell
© Twitter/Williams
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko2. 12. 2021

V rámci početných únikov informácií sa šepká aj o vstupe koncernu Volkswagen do sveta Formuly 1. Zatiaľ nemáme žiadne oficiálne informácie, avšak britský tím Williams by chcel rokovať o pohonnej jednotke práve s týmto nemeckým koncernom.

„Viem, že existujú špekulácie, o pripojení Audi a Porsche,“ povedal pre Sport1.de šéf tímu Williams, Jost Capito. Ten pôsobil aj ako riaditeľ divízie motoristického športu automobilky Volkswagen a stojí za početnými úspechmi značky na majstrovstvách sveta v rely.

„Ale nové pravidlá pre motory ešte neboli definitívne schválené, takže ešte nemôžeme prijať žiadne rozhodnutie,“ pokračoval 63-ročný Nemec. „Ak sa tak stane, radi sa porozprávame.“

„Môžem len povedať, že Formula 1 opäť zažíva ‚boom.‘ To je v kombinácii s pripravovaným novým hybridným motorom, s vyšším elektrickým podielom a biopalivom od roku 2026, pochopiteľne zaujímavé aj pre výrobcov (motorov, pozn. red.),“ hovorí Capito. „Okrem toho je tu obmedzenie rozpočtu. Takto sa financie nevymknú spod kontroly.“

Jost Capito sa vrátil aj k svojmu pôsobeniu v automobilke Volkswagen. Na otázku, či by vedel preniesť svoje skúsenosti z rely do sveta Formuly 1, odpovedal: „Z iných športov si môžete vziať oveľa viac, ako si mnohí ľudia myslia.“

„Formula 1 je bublina, takže môže byť dobré priniesť pohľad zvonku. Pokiaľ ide o budovanie tímu a jeho motiváciu, nezáleží na tom, v ktorej sérii ste aktívny,“ prezradil zo svojich skúseností Capito.

„Všade musíte mať na palube tých správnych ľudí. A myslím si, že s naším novým technickým riaditeľom, Françoisom-Xavierom Demaisonom, našim poradcom Willym Rampfom a naším novým športovým riaditeľom Svenom Smeetsom, ktorý so mnou prišiel z Volkswagenu, máme skutočne dobrú pozíciu,“ uzavrel skúsený šéf tímu Williams.

Capito bol pozitívne testovaný na koronavírus, tesne pred odcestovaním na Veľkú cenu Saudskej Arábie 2021. Nadchádzajúceho podujatia sa tak nezúčastní.

Súvisiace články