logo F1online.sk

Max mal viac smoly, Lewis viac šťastia, myslí si Martin Brundle

Lewis Hamilton pred Maxom Verstappenom
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2021

Pred nami sú posledné dve veľké ceny úchvatnej sezóny 2021. Čaká nás finále o jazdecký i konštruktérsky šampionát. Bodový rozdiel je veľmi tesný, no momentum je určite na strane Mercedesu. Lewis Hamilton je momentálne o osem bodov pozadu, za čo podľa Martina Brundlea vďačí aj pani Šťastene.

Expert televízie Sky Sports nemá pred poslednými dvoma podujatiami svojho favorita. Priznáva však, že je to Max Verstappen, ktorý mal v tejto sezóne viac smoly. Existuje viacero ukazovateľov, ktoré to potvrdzujú. Najdôležitejší je však pomer bodov, a ten je aktuálne takmer vyrovnaný.

„Myslím, že obaja si ten titul zaslúžia,“ hovorí Brundle, ktorého cituje Autosport. „Keď sa pozriete na počet kôl vo vedení pretekov, počet víťazstiev a podobne, tak si myslím, že Max mal o trochu viac smoly s defektom v Baku, následkami kontaktu v Silverstone či bowlingu v Maďarsku.“

„Na druhej strane, Lewis mal šťastie pri svojej nehode v Imole, keď strácal celé kolo a po tom všetkom sa odrazu ocitol na druhom mieste. Sezóna bola dlhá a pri pohľade na čísla sa zdá, že to bol Maxov najlepší rok.“

„Podľa mňa si to zaslúžia obaja. No mám pocit, že ak Max prehrá, bude to kvôli smole alebo zlému úsudku alebo akokoľvek to už nazvete. Taký mám z tejto sezóny pocit ja,“ uzavrel Brundle.

Čaká nás aj vyvrcholenie konštruktérskeho šampionátu, v ktorom zatiaľ Red Bull ťahá za kratší koniec. Jazdecké dvojky stále môžu významným spôsobom prehovoriť do boja o titul. Ak sa to stane, tak sa o to podľa Martina postará Valtteri Bottas, nie Sergio Pérez.

„Úprimne si myslím, že Valtteri by skôr mohol skončiť pred Maxom než Sergio pred Lewisom,“ povedal Brundle. „Podľa mňa by to v šampionáte mohlo zohrať rolu. Je možné, že Valtteri dokáže v posledných dvoch pretekoch niekde Maxovi vziať body. Sergio však podľa mňa Lewisovi vziať body nedokáže.“

„V Pohári konštruktérov je stále v hre 88 bodov. Môže sa to teda vyvinúť oboma smermi, to záleží… neviem, ak bude Mercedes naďalej lietať a Valtteri bude mať svoj deň ako v Istanbule alebo brazílskom šprinte…“ uvažuje nahlas Brundle.

Súvisiace články