logo F1online.sk

Wolff odmietol výmenu Bottasa s Russellom na posledné dva preteky

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2021

Tohtoročný boj o titul je taký tesný, že nielen v konštruktérskom, ale aj v jazdeckom šampionáte môžu rozhodnúť tímoví kolegovia Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena. Nuž a ani jeden z nich v posledných týždňoch nepredvádzal také výkony, ktorými by uspokojil svojho zamestnávateľa. Mercedes má na druhej strane žolíka s menom George Russell, avšak odmieta ho použiť.

O dôležitosti tímových kolegov sme sa mohli presvedčiť aj v Katare. Valtteri Bottas nepredvádzal nič svetoborné, keď sa už v prvom kole nechal predbehnúť Maxom Verstappenom a vo zvyšku veľkej ceny sa k nemu ani len nepriblížil. Keď napokon dostal defekt, v dôsledku čoho aj odstúpil, Verstappen si vybojoval i extra bod.

A hoci je pravda, že Bottas tomu nevedel zabrániť kvôli technickým problémom, už niekoľko pretekov nepôsobí najistejším dojmom, len si spomeňme na Brazíliu, kde cez seba hneď v prvom kole pustil Verstappena s Pérezom, či na Mexiko a to, ako otvoril dvere súperovi.

“Obaja sa v prvom rade musia dostať do pozície, aby vedeli pomôcť tímovému kolegovi,” zdôrazňuje Ralf Schumacher. “Do tej pozície sa však nedostávajú, aj keď majú najlepšie autá. Sergio celý víkend strácal, aj keď sa situácia v pretekoch zlepšila.”

Red Bull len sotva nájde lepšiu náhradu za Péreza, čo by však mohli spraviť v Mercedese? Je výmena Valtteriho Bottasa za Georgea Russella reálna? “Keby som mohol do toho niečo povedať, tak by som o tom určite porozmýšľal,” uviedol expert nemeckej Sky Olivier Zwartyes, podľa ktorého je Russell v šampionátovej bitke nebezpečnejšou zbraňou ako Bottas.

“Bottas mieri do Alfy Romeo, hlavu má už úplne inde. Russell nás v tejto sezóne veľmi zabával a bude tam jazdiť aj v budúcom roku, tak prečo mu nedať tieto dva preteky, a k tomu Hamiltonovi podporu?” pýta sa uvedomujúc si, že tento scenár zostane len v teoretickej rovine. “Tota Wolffa sa už presne na toto pýtali a povedal, že v jeho tíme sa nič také neudeje.”

Z pohľadu Valtteriho Bottasa by to určite nebola rozlúčka s Mercedesom, akú by si želal. A podľa bývalého pretekového stratéga Mercedesu Alexandra Boda nejde len o morálne dôvody. “Tlak je veľmi vysoký a Mercedes s Bottasom tvoria veľmi dobre zohratý tím.”

Hoci George Russell vlani v Sachíre ukázal, že sa dokáže novému autu prispôsobiť veľmi rýchlo, riskovať to nemá zmysel. “Pre Russella už majú pripravený iný plán. Myslím, že by bolo bláznovstvom ho dostať pod taký tlak teraz, keď ide o majstrovský titul,” podotkol Bodo (áno, Alexander Bodo, pozn. red.).

Súvisiace články