logo F1online.sk

Podľa Prosta je Alonso najlepším pilotom v F1, ten chce bojovať titul

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala23. 11. 2021

Fernando Alonso práve ukončil sedem rokov dlhé pódiové suchoty, čo opäť ľudí prinútilo zamyslieť sa nad tým, čo môže ešte tento španielsky toreádor v kariére dosiahnuť. Alonso sa cíti byť pripravený na boj o majstrovský titul, nuž a podporuje ho aj Alain Prost, podľa ktorého v súčasnej Formule 1 nemá konkurenciu.

Uplynulo sedem rokov a rekordných 105 pretekov od Alonsovho posledného pódia. Vtedy sa oň podelil s Danielom Ricciardom a Lewisom Hamiltonom, tentoraz sa postavil vedľa Hamiltona s Verstappenom, dvoch azda najtalentovanejších pilotov v kráľovnej motoršportu.

Odhliadnuc od Fernanda Alonsa, dodal by Alain Prost. “Pre mňa je on najlepším pilotom v štartom poli,” vyhlásil po pretekoch v Katare. “Má neuveriteľný prehľad v pretekoch, skvelý cit pre pneumatiky, vynikajúco opisuje správanie auta a svojimi poznatkami zásobuje inžinierov.”

Alonso svoje kvality ukazuje celý rok. Jedným príkladom za všetky bol piatok na Veľkej cene Holandska. V prvých dvoch tréningoch sa Alpinom veľmi darilo aj vďaka Fernandovi Alonsovi. Spomedzi všetkých pilotov totižto ako prvý našiel ideálny prejazd klopenou treťou zákrutou. Tento prejazd následne okopíroval aj Esteban Ocon a v druhom tréningu obsadil tretie miesto.

Španiel takto ťahá smerom hore aj svojho kolegu, navyše už nepôsobí tak sebaľúbo ako doteraz. Alain Prost takisto uznáva, že Alonso sa zmenil. “Fernando mi neustále vravel, že je z neho iný človek. A musím povedať, že mal pravdu. Teraz slúži výlučne tímu, a to je pre našu stajňu len dobré.”

Vidieť sme to mohli v Maďarsku, kde Alonso zabojoval, aby pomohol Oconovi k víťazstvu. V Katare si pozície vymenili. V Alpine bolo cítiť veľkú súdržnosť, ktorá môže francúzsku stajňu posunúť smerom hore. Výkonný riaditeľ tímu Laurent Rossi avizoval, že ďalším krokom bude stať sa konkurencieschopnými, no Alonso už pomýšľa na boj o titul.

“Ťažko sa predpovedá, čo sa udeje v najbližších pár rokoch,” vysvetľuje Fernando Alonso, ktorý v nedeľu nestačil len na Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena. “Ale veľmi rád by som s nimi bojoval, alebo s kýmkoľvek, kto postaví dobré auto.”

“Pre všetkých to bude reštart a je na nás, aby sme vyrobili rýchly monopost. Nebude to ako v tejto sezóne, ktorá je len pokračovaním predchádzajúcej. V roku 2022 dostanú všetci rovnaké karty, musíme s nimi hrať múdro a azda vyrobíme rýchle auto. Ak sa ocitneme v tej pozícii — cítim svoju silu, cítim sa byť pripravený na tento boj,” odkázal.