logo F1online.sk

Pódium sme mali vo vrecku, ľutuje Pérez

Sergio Pérez a Charles Leclerc
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala22. 11. 2021

I napriek vypadnutiu Valtteriho Bottasa sa Sergiovi Pérezovi nepodarilo skončiť na tretej priečke, hoci podľa svojich slov ju “mal vo vrecku”. Okrem druhej zastávky v boxoch v nedeľu totižto doplatil aj na fázu VSC, ktorá mu nedovolila priblížiť sa k Fernandovi Alonsovi.

Po slabšej kvalifikácii sa Sergio Pérez svižným tempom začal posúvať vpred. V šestnástom kole už okupoval štvrtú priečku a pred sebou mal voľnú trať, keď ho však tím povolal do boxov. Spomedzi jazdcov, ktorí na štarte obuli novú stredne tvrdú zmes, zastavil ako prvý už v devätnástom kole. Výsledkom bolo to, že opäť spadol až za bodované pozície. Pérez sa musel zas štverať hore, a to z dvanásteho miesta.

Red Bull by azda spravil lepšie, ak by Mexičana nechal na trati o pár kôl viac tak, aby sa následne nemusel zdržiavať za toľkými autami zo stredu poľa. Checo sa nakoniec musel na svoj výsledok poriadne nadrieť.

Aj Sergio Pérez uznal, že z pohľadu stratégie vládol na boxovom múriku mierny zmätok. “V skutočnosti sme ju v priebehu pretekov menili,” vysvetlil pre Sky Sports. “V jednej chvíli sme chceli ísť na jednu zastávku, potom na dve, potom na jednu.”

Napokon prišla zastávka aj v 41. kole, po ktorej musel Pérez opäť bojovať. Pred sebou mal Strolla, Ocona, Norrisa a Fernanda Alonsa, ktorý istotne ďakoval nebesiam, že sa Red Bull rozhodol povolať Mexičana k mechanikom.

“Myslím, že ani my sme v tom nemali celkom jasno,” pokračoval na tému zastávok a stratégie. “Avšak z pohľadu boxového múrika bolo pochopiteľné, že musíme staviť na istotu.” Bottas totižto len pár kôl predtým dostal defekt.

Keď bol však Pérez v kokpite, stratégia sa mu nepozdávala a pýtal sa na ňu aj vo vysielačke. Nuž a vo vysielačke sa ozval aj Fernando Alonso, ktorý Estebanovi Oconovi odkázal, aby sa pred Pérezom bránil ako lev a tým mu odplatil službičku, ktorú on spravil Oconovi v Maďarsku.

Sergio Pérez sa však hnal dopredu míľovými krokmi. Alonsa zachránila fáza VSC, po ktorej zostalo len jedno kolo do šachovnicovej vlajky. “Myslím, že pódium sme mali v podstate vo vrecku. To virtuálne bezpečnostné vozidlo… Neviem, či by to stačilo, ale znemožnilo nám dotiahnuť sa naňho. Je to škoda. Podarilo sa nám minimalizovať straty, ale mali sme byť na pódiu.”