logo F1online.sk

O trochu menej pozitívny víkend, znie po Katare z garáže Ferrari

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2021

Ferrari v Katare opäť zveľadilo svoj náskok na treťom mieste Pohára konštruktérov, mechanici predviedli parádny dvojitý pitstop i výmenu šasi na monoposte Charlesa Leclerca. To je však z výpočtu pozitív asi všetko. Predsa len, siedme a ôsme miesto neposúvajú hranice možného a aj piloti po pretekoch vyžarovali len polovičnú spokojnosť.

Carlos Sainz po štarte z piateho miesta spadol na siedme, Charles Leclerc sa naopak z trinásteho posunul na ôsme. Ferrari malo v tomto roku problémy s degradáciou predných pneumatík, na ktoré je katarský okruh veľmi náročný, čo ukázali aj defekty. Scuderia to však napokon zvládla na jednu zastávku.

„Nebolo to úplne to, čo sme chceli, no do pretekov sme vstupovali s obavami z degradácie pneumatík, ktoré nás v piatok postihli. Museli sme jazdiť veľmi konzervatívne, pretože vieme, že naše auto požiera predné pneumatiky,“ povedal po pretekoch Carlos Sainz, ktorého predstihli Lance Stroll a Esteban Ocon vďaka skorším zastávkam v boxoch.

„Prvý stint na stredne tvrdých pneumatikách bol dobrý a dokázali sme na nich vydržať dosť dlho. Potom na tvrdých sme podľa mňa boli až príliš konzervatívni. Hardy boli oveľa lepšie a dovolia vám na to tlačiť, no možno sme ich šetrili až príliš.“

„V jednom momente som preto povedal, že podľa mňa v pneumatikách zostalo ešte množstvo výkonnosti a rozhodol sa na to zatlačiť. Dohnal som Strolla, no ten mal k dispozícii DRS od Ocona a nedokázali sme sa cez neho dostať. Na konci sme však mali dobré tempo,“ opísal svoje preteky rodák z Madridu.

Jeho tímový kolega Charles Leclerc bol po sobote veľmi zmätený. Napokon sa však predsa len ukázalo, že za jeho kvalifikačné umiestnenie mohlo prasknuté šasi. Monačan tak v nedeľu mal čo doháňať. Nakoniec sa mu to aj podarilo a skončil hneď za Sainzom.

„Sobota pre mňa bola frustrujúca, nemal som vôbec tempo a nedokázal to pochopiť. Mal som trochu obavy. Vedeli sme, že šasi bolo poškodené, no pokým nevyjdete na trať, tak neviete, či to bol ten dôvod alebo nie. Od prvých kôl však bol pocit v aute opäť taký, aký som chcel,“ povedal Leclerc.

„Toto je trať, na ktorej nie je jednoduché štartovať zozadu, ale poradím sme sa posunuli celkom dobre. Nie je to síce nič, z čoho by sme mohli byť úplne nadšení, pretože to je stále len ôsme miesto. Časy na kolo však boli pozitívne, najmä v druhom stinte v čistom vzduchu. Chcel by som tiež poďakovať mechanikom, ktorí odviedli neuveriteľnú prácu a šasi mi vymenili veľmi rýchlo,“ dodal monacký pretekár.

Súboj o tretie miesto Pohára konštruktérov medzi Ferrari a McLarenom je zdá sa už rozhodnutý. Scuderia aj vďaka defektu Landa Norrisa získala ďalších osem bodov k dobru. Náskok sa tak zvýšil už na 39,5 bodu. To už partička z Wokingu doženie len veľmi ťažko.

„Z pohľadu boja v Pohári konštruktérov sme dnes mali šťastie, keďže Lando dostal defekt. Potrebujeme maximalizovať každý víkend, niektoré budú pozitívne, niektoré menej, ako napríklad tento katarský. Aspoň sme však maximalizovali náš bodový zisk,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články