logo F1online.sk

Verstappen a Bottas potrestaní za nespomalenie pod žltými vlajkami

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 11. 2021

Podobne ako pred týždňom v Brazílii aj tentoraz sme čakali na verdikty súvisiace s kvalifikáciou takmer celý deň. FIA ich začala zverejňovať hodinu a pol pred štartom veľkej ceny. Dozvedeli sme sa o dvoch trestoch.

Komisári prešetrovali incident, ktorý sa odohral na konci kvalifikácie, keď Pierre Gasly vyšiel na obrubník za pätnástou zákrutou, zlomil si predné krídlo a dostal defekt. Následne zastavil na cieľovej rovinke, kvôli čomu maršali vyvesili žlté vlajky.

Všetko prebiehalo dosť chaoticky. Maršáli občas mávali obyčajnými žltými vlajkami, občas ich mali len vyvesené, potom mávali dvojitými a niekedy ich neukázali vôbec. Isté bolo len jedno: Max Verstappen mohol spozorovať, ako maršáli usilovne mávajú dvojitou vlajkou. Pri ostatných to už také jednoznačné nebolo.

Ako prvý sme spoznali verdikt v prípade Valtteriho Bottasa. Fín má na štarte prísť o tri priečky a na konto si pripísal aj jeden trestný bod.

Fín podľa vyjadrenia komisárov sám uznal, že si nevšimol žltú vlajku v na maršálskom stanovisku 16.6 a nespomalil napriek tomu, že na pravej strane zbadal odstavený monopost. Keďže však porušil len normálnu žltú vlajku, prišiel len o tri miesta.

Penalizáciu dostal aj Max Verstappen, no o čosi prísnejšiu. Za nedodržanie dvojitých žltých vlajok príde až o päť pozícií a k tomu dostane dva trestné body. Okrem toho mu bol vymazaný aj najlepší čas z kvalifikácie, avšak to mu nijako neuškodí, pretože aj jeho druhý pokus stačil na Valtteriho Bottasa.

Red Bull sa v rámci obhajoby snažil argumentovať aj tým, že na trati nesvietil žltý svetelný panel, žlté vlajky neboli signalizované ani na volante pilota a chýbal aj zvukový signál vo vysielačke.

Komisári túto obhajobu zamietli z viacerých dôvodov. Pilot má riadiť auto samostatne a má sám uposlúchnuť vlajky aj svetelné panely, ktoré podávajú tú istú informáciu. Za poľahčujúcu okolnosť preto nemožno považovať fakt, že v systéme FIA dvojité žlté vlajky zmizli; je na zodpovednosti pilota uposlúchnuť maršálov, ktorí jasne mávali žltými vlajkami.

Okrem toho aj Verstappen uznal, že si všimol odstavený monopost Pierra Gaslyho, a mal teda predpokladať, že je pravdepodobne v žltom sektore.

Komisári vyšetrovali aj Carlosa Sainza. Španiel sa trestu vyhol. Hoci priznal, že si žiadnu žltú vlajku nevšimol — maršáli ju vytiahli naozaj neskoro, a to vo chvíli, keď sa Sainz blížil k čiare DRS —, na konci kola spomalil, pretože si všimol odstavený monopost Pierra Gaslyho.

Valtteri Bottas tým pádom spadne na šieste miesto a Max Verstappen na siedmu priečku.

https://pbs.twimg.com/media/FEuElisWUAQWjvp?format=jpg&name=medium