logo F1online.sk

Hamilton: Nie je to jasné. Povedali, že iní komisári môžu rozhodnúť inak

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2021

Ak sú slová Lewisa Hamiltona pravdivé, vyzerá to tak, že FIA to už definitívne vzdala. Doteraz sa aspoň tvárila, že rozhoduje konzistentne, snažila sa aspoň ako-tak vyargumentovať svoje rozhodnutia, no to je po dnešku zrejme minulosťou. Na jazdeckom brífingu vraj dostali piloti avízo, že pri rôznych komisároch môžu očakávať rôzne verdikty.

Komisári museli čeliť kritike po súboji Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena z Veľkej ceny Brazílie, kde bolo nad slnko jasnejšie, že došlo k vytlačeniu súpera z trate. Na prekvapenie padoku však neprebehlo žiadne vyšetrovanie. Tým pádom Verstappen nedostal žiadnu penalizáciu.

To je v príkrom rozpore s tým, čo sme videli tento rok v Rakúsku, kde za podobné incidenty dostali trest Lando Norris aj Sergio Pérez len s tým rozdielom, že za zákrutou bol štrk a nie asfalt. O tom, že FIA nedokáže dodržať ani to, čo sama deklaruje, a síce nedokáže posudzovať incidenty bez toho, aby brala do úvahy aj následky — či je pilot vytlačený do štrku alebo do vyasfaltovanej zóny — sme už dávno vedeli. Doposiaľ sa však FIA aspoň tvárila, že sa snaží mať rovnaký meter na všetkých.

Ak ho nemá, raz vytlačenie z trate potrestá a inokedy nie, piloti nevedia, na čom vlastne sú a ako môžu pretekať. Všetko sa malo vyjasniť v piatok na stretnutí jazdcov, no to sa podľa Lewisa Hamiltona absolútne nepodarilo.

“Nie je to jasné,” zdôraznil na tlačovej konferencii Hamilton. “Povedali, že pri iných komisároch sa bude rozhodovať inak. Môže to dopadnúť rozdielne s rôznymi komisármi, to nám povedali.”

Hamilton to uviedol v odpovedi na otázku, či bolo pilotom povedané, že za rovnakých okolností, aké sme videli v Brazílii, nemusí nevyhnutne padnúť také isté rozhodnutie. Následne dostal rovnakú otázku aj Max Verstappen, ktorý však namiesto priamej odpovede sa posťažoval na to, že jeho kolegovia vynášajú veci zo stretnutia jazdcov.

“Debatujeme o týchto veciach a nemusíme ísť s nimi za médiami, to sa mi nepáči,” hovorí Max Verstappen. “Bavíme sa s expertmi a myslím, že je dôležitejšie rozoberať tieto veci s expertmi a nie len tak pre nič za nič hádzať veci na sociálne siete. Neviem, ako to mám okomentovať. Ja uprednostňujem baviť sa s ľuďmi vo vedení, diskutovať s nimi všeobecne o veciach smerom do budúcnosti, nie len o incidente alebo niečom takom.”

Na tlačovej konferencii bol prítomný aj Valtteri Bottas, ktorý skonštatoval, že by bolo “trochu zvláštne”, keby komisári rozhodli v podobnom prípade inak. Po piatku nám však hrozí, že sa také niečo aj stane.

“Každý pilot, myslím, že s výnimkou Maxa, žiadal to objasnenie, ale nebolo to veľmi jasné,” pokračoval Lewis Hamilton. “Ešte stále nie je jasné ani to, čo sú limity trate. Keď predbiehate, je zrejmé, že to už nie je biela čiara. Pôjdeme teda na to a budeme len žiadať konzistentnosť. Ak to bude rovnaké ako na posledných pretekoch, tak by to malo platiť pre všetkých v takých situáciách a bude to v poriadku.”

A kým ostatní piloti mali zo stretnutia pocit, že vedenie im nedalo jasný návod na to, čo si môžu pri súbojoch dovoliť, Max Verstappen mal iné dojmy. “Každý je iný a každý má vlastný štýl pretekania, bránenia sa a predbiehania. Samozrejme, aj pre FIA je veľmi ťažké dostať všetkých do jedného radu. Oni rozhodujú, ale každý pilot má iný názor.”

“Myslím, že v piatok to bolo o tom, že sa delili o svoje názory, a potom FIA vysvetlila proces, ako sa o tom bavia. Myslím, že sme sa posunuli dosť ďaleko a bol to aj veľmi dlhý brífing. Nakoniec to bolo podľa mňa dosť jasné,” doplnil pilot Red Bullu.

Súvisiace články