logo F1online.sk

Oveľa lepšie než sme očakávali, znie z McLarenu

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 11. 2021

Lando Norris po piatkových tréningoch priznal, že sa okruhu v Katare vzhľadom na jeho charakteristiku trochu obával. Jeho piate miesto z FP2 však naznačuje, že by to s McLarenom nemuselo byť také zlé. Daniel Ricciardo zase plánuje skopírovať niečo od tímového kolegu.

Pre Landa Norrisa to bol produktívny piatok – odjazdil 43 kôl, v FP1 obsadil desiate miesto, v FP2 bol piaty. „Vydarený deň, dobrý štart do víkendu. Očakával som, že vzhľadom na charakteristiku okruhu, typy zákrut, ktoré sú v Katare, budeme mať viac problémov. Vstúpili sme do toho správnou nohou a postupne sme sa zlepšovali. Celkovo je to zatiaľ oveľa pozitívnejšie, než sme predpokladali. Naša rýchlosť vyzerá celkom dobre“ povedal britský pilot.

Pre McLaren môže byť nepríjemnosťou nárazový vietor. Ako vieme, MCL35M je na tieto veci náchylný. „Je pomerne veterno. Jeden silný náraz vetra môže urobiť veľký rozdiel, takže kvôli vetru je to tu pomerne nevyspytateľné,“ skonštatoval Norris, ktorý si dnes po tvrdom prejazde cez obrubník poničil podlahu. Nebol jediný, podobné problémy mali aj iní. „Sú to normálne, FIA schválené obrubníky. Môžu však pomerne ľahko poničiť auto, čo sa mne stalo v prvom i druhom tréningu, a ostatným tiež. Tvrdý prejazd cez obrubník vás môže vyjsť draho,“ doplnil piaty muž Pohára jazdcov.

Daniel Ricciardo sa v piatok nedostal do TOP10. Odjazdil celkom 48 kôl, v FP1 obsadil jedenástu priečku, a v FP2 skončil na štrnástom mieste. „Trať je pomerne zábavná, prvé dojmy sú dobré, až na výsledok. V druhom tréningu sa mi nepodarilo napredovať v progrese. Po stránke nastavenia som skúsil pár experimentov, ktoré veľmi nefungovali,“ vyhlásil skúsený Austrálčan, ktorého tešila aspoň rýchlosť tímového kolegu.

„Našťastie nie sú mimo formy obe autá, Lando bol totiž vpredu a verím, že si z jeho auta môžem niečo ´skopírovať´ v oblasti nastavenia. Bude to okej, čaká nás nejaká práca, no nie som znepokojený,“ vyhlásil Ricciardo, ktorý vníma aj rýchlosť priamej konkurencie. „AlphaTauri vyzerá naozaj výborne, nechceme byť tak ďaleko za nimi. Aj Ferrari tam určite bude, no nie sú podľa mňa úplne šialene rýchli. Verím, že niečo na sobotu nájdeme. Lando dokázal, že naše auto na to má.“

Katar predstavuje pre McLaren možno poslednú šancu, ako ešte reálne zamotať bitku o tretiu priečku v Pohári konštruktérov. Na Ferrari stráca 31,5 bodu.

„Sme relatívne spokojní s prvým dňom v Katare. Okruh Losail poskytuje výzvy z pohľadu nastavenia, taktiež niektoré obrubníky sú veľmi agresívne. Viaceré tímy vrátane nás s nimi mali problémy, toto je niečo, čo musíme do soboty vyriešiť. Čaká nás veľa analýz, no tešíme sa na kvalifikáciu a preteky. Viacerí sa ukazujú v dobrej forme, no túžime predviesť sa v dobrej forme,“ vyhlásil pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.