logo F1online.sk

Podľa Leclerca sa Ferrari potrebuje zlepšiť v kvalifikácii

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2021

V prvom tréningu sa Scuderii podarilo obsadiť šieste a siedme miesto, no po zotmení sa sotva prebojovala do najlepšej desiatky. Charles Leclerc to pripisuje nepodareným kvalifikačným simuláciám. Tie nevyšli z jednoduchého dôvodu; auto je z pohľadu rýchlosti na jedno kolo veľmi pomalé.

Charles Leclerc bol v oboch tréningoch pomalší ako Carlos Sainz. V prvom tréningu ich delilo 77 tisícin sekundy, večer to dopadlo veľmi podobne z pohľadu času na kolo, no už nie z pohľadu pozícií. Medzi Sainzom a Leclercom bolo len 0,062 sekundy, čo stačilo na to, aby sa medzi Sainza a Leclerca vošli dvaja ďalší piloti: Esteban Ocon a Fernando Alonso.

V strede poľa budú o pozíciách rozhodovať stotinky a na kľukatej katarskej trati bude každá o to dôležitejšia. “Náš deň prebehol OK, otestovali sme všetko, čo sme na tejto trati chceli otestovať. To je fajn. Teraz je na nás, aby sme v noci zapracovali a pokúsili sa získať trochu času v kvalifikácii, pretože z pohľadu kvalifikačného tempa nám chýba trochu výkonu,” uznal Charles Leclerc po vystúpení z monopostu. “Naša preteková rýchlosť však vyzerá dobre. To je fajn, ale treba popracovať na kvalifikácii.”

Ferrari môže aj tento víkend trápiť AlphaTauri, najmä monopost pod zadkom Pierra Gaslyho. Francúz v oboch tréningoch skončil na druhej priečke. “AlphaTauri tento víkend opäť vyzerá byť silné,” uznanlivo prikývol 24-ročný Monačan. “Myslím, že našimi hlavnými súpermi budú McLaren a AlphaTauri. Momentálne sme za nimi, ale sme sebavedomí, že môžeme nájsť tú rýchlosť, ktorá nám teraz chýba.”

V snahe prekonať rivalov bude dôležité aj nespraviť žiadnu chybu. V piatok sme ich videli viac ako dosť, k čomu prispel aj nepríjemný vietor. Taký Charles Leclerc sa zviditeľnil v druhom tréningu, keď vyšiel na štrk a rútil sa cezeň asi 300 metrov.

“Cieľom je v kvalifikácii nespraviť žiadnu chybu. Toto je však nová trať, tak som skúšal pár vecí. V jednej chvíli aj umelý trávnik, no nedopadlo to tak dobre,” zasmial sa Leclerc. “Viem, že po zvyšok víkendu ho už využívať nebudem.”

Monačan sa okrem tohto výletu dopustil ešte ďalšej nevynútenej chyby, keď prekročil maximálnu povolenú rýchlosť v boxoch. “Mal som problém s mojím prstom! Kontroloval som si volant, zbadal som bielu čiaru a myslel som si, že to je už koniec boxov. Nebol. Bola to iná biela čiara. Zareagoval som a zabrzdil, ale už bolo neskoro.”

Leclerc prešvihol limit o 1,6 km/h, za čo dostal pokutu 200 eur. Založí ho Mattia? “Nie,” vyceril zuby pobavený Leclerc. “Zaplatím si ju sám, to je v pohode.”

Carlos Sainz dnes skončil na šiestom a desiatom mieste, no od radosti z toho neskákal. “Myslím, že táto trať prekvapila všetkých tým, aká je rýchla a v akých rýchlostiach prechádzame cez zákruty. Odrazilo sa to na tom, že musíme usilovnejšie pracovať s nastaveniami, ktoré sme mali pôvodne pripravené, a celý deň sme sa museli adaptovať. Nie sme presne tam, kde by sme chceli byť.”

“V noci potrebujeme vylepšiť auto, pretože s konkurenciou je to veľmi tesné. Plne však veríme, že sa nám to môže podariť a azda sa zajtra ocitneme vyššie v poradí,” nádejá sa Španiel.