logo F1online.sk

Hamiltonovi robí starosti jeho rýchlosť: Určite nie som blízko

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2021

Lewis Hamilton v oboch piatkových tréningoch stratil na Maxa Verstappena. A hoci Valtteri Bottas v tom druhom ukázal, že Mercedes má rýchlosť, jeho tímový kolega má isté obavy. Po piatkových tréningoch Hamilton pôsobil trochu sklamane.

Po víkende v Brazílii, ktorý bol z pohľadu čistej rýchlosti Mercedesu viac ako len dobrý, by bolo sklamaním, ak by Mercedes opäť zaostal. Vzhľadom na Bottasovu rýchlosť nič také ani neočakávame, no druhá strana garáže môže mať pred sebou náročnejší víkend.

“Ani neviem, aká veľká bola tá medzera, ale strácam. Určite nie som blízko,” vyhlásil Lewis Hamilton, ktorý v oboch tréningoch obsadil štvrté miesto. Na čelo stratil postupne 0,786 a 0,422 sekundy, Verstappen mu v druhom tréningu ušiel o 72 tisícin. “Z jazdeckého pohľadu je to OK. Všetko sú to rýchle zákruty, takže určite je to tu fyzicky náročné, ale trať je dosť pekná.”

Počas jázd v rámci prvej piatkovej hodinovky Lewis Hamilton vo vysielačke vyjadril svoje obavy v súvislosti s pohonnou jednotkou. V jednej chvíli mal pocit, že mu neponúka toľko výkonu, koľko by si želal. Bolo to spôsobené tým, že v piatok nasadil starší kus a nový spaľovací motor z Brazílie si Mercedes šetrí? To uvidíme v sobotu a v nedeľu.

Okrem toho mal Hamilton problémy aj s obrubníkmi, ktoré mu v prvom tréningu poškodili predné krídlo. “Nemal som žiadne reálne problémy. Áno, objavilo sa menšie poškodenie z prejazdu cez obrubníky, ale snáď to nie je nič vážne. Som len trochu pomalý. Musím na to prísť.”

Valtteri Bottas bol v piatok spokojnejší, čo sa odzrkadlilo na dosiahnutých časoch. Bottasovi by na prvú priečku stačili dva, z ktorých jeden mu však komisári zmazali za prekročenie červeno-bieleho obrubníka.

“Dnes sme z pohľadu nastavení začali pekne,” pochvaľoval si Valtteri Bottas. “Balans bol celkom dobrý, spravili sme len pár drobných zmien pred druhým tréningom. Povedal by som, že takto odštartovať víkend na novej trati je ideálne. Tím celkom dobre odhadol tie nastavenia. Nie sme ďaleko od optima. Samozrejme, vždy vás čaká práca a ani z pohľadu jazdca nie ste po dvoch tréningoch všade najrýchlejší, ako sa dá.”

Môžeme čakať ďalší prírastok do Fínovej zbierky pole positions? “Bol to dobrý tréning, ale bol to len tréning, snažili sme sa len čo najviac naučiť. Ale vyzerá to tak, že máme dobrú rýchlosť. Ťažko z dnešku vyvodzovať nejaké závery. Aspoň, že sme mali dobrý pocit, čo je sľubné pred zvyškom víkendu.”

Súvisiace články