logo F1online.skF1online.sk

Bude protestovať aj Red Bull? Jedine, ak budeme mať dôkazy, hovorí Marko

Christian Horner, Helmut Marko, Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2021

Čo sa to v závere sezóny deje s Mercedesom? Ich rýchlosť je vskutku neskutočná. Red Bull v Brazílii vyskúšal všetko, takisto Max Verstappen išiel po jazdeckej stránke na hranice toho, čo je povolené, no nestačilo to. Prirodzene sa teda naskytá otázka, či Mercedes neurobil s autom niečo, čo pravidlá nepovoľujú. Protest je samozrejme v hre, no Red Bull musí najprv zistiť, proti čomu chce vlastne protestovať.

Tím okolo Christiana Hornera a Helmuta Marka samozrejme nie je úplne bez informácií. Svedčí o tom aj stretnutie Adriana Neweyho s komisármi Veľkej ceny Brazílie. Red Bull istotne niečo v rukáve má, no otázne je, či naozaj prišiel na to, čo spôsobuje rýchlosť Mercedesu a tiež, či to je alebo nie je legálne.

„Zaoberáme sa dvoma vecami, ktoré môžeme predložiť FIA na objasnenie,“ povedal pre F1-Insider poradca Red Bullu Helmut Marko. „Budeme však protestovať len v prípade, že budeme mať dôkazy o tom, že niečo na Hamiltonovom aute nie je v súlade s pravidlami.“

V čase zmrazeného vývoja motorov by určite nebolo v súlade s „kostolným poriadkom“, keby Mercedes prišiel s masívnym upgradom svojho motora. Na druhej strane, tento motor má vydržať len štyri veľké ceny, takže v Brixworthe mohli zariskovať a novú pohonnú jednotku viac „vytočiť“, keďže jej životnosť nemusí byť taká dlhá.

Už v Turecku sa tiež hovorilo o zadnom zavesení Mercedesu, ktoré tomuto tímu na rovinkách pomáha. Avšak prečo potom zaostáva Valtteri Bottas? A prečo nebola efektivita tohto systému taká zrejmá aj v Austine či Mexiku? Veď v Brazílii nasadil Mercedes „monacký“ aerodynamický balík s maximálnym prítlakom.

„Ak bude Hamilton o toľko lepší aj tento víkend v Katare, potom v Saudskej Arábii a Abú Zabí, tak to môžeme v boji o titul zabaliť,“ prehlásil Marko. „Ešte som nevidel, aby Mercedes nasadil taký raketový motor. Na rovinkách sme sa ich nemohli udržať, a to napriek tomu, že ich zadné krídlo bolo nastavené podobne ako v Monaku.“

„Pritom len Hamilton mal takú rýchlosť, ostatní piloti s motorom Mercedes v nás obavy nevyvolávajú,“ dodal Marko.

Súvisiace články

Diskusia