logo F1online.sk

Autocar: Audi odkúpilo McLaren. Automobilka to popiera (aktualizované)

Twitter/McLaren
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2021

Automobilka Audi je opäť raz o krok bližšie k Formule 1, a tentoraz o poriadne veľký. Zahraničné zdroje tvrdia, že Audi sa podarilo odkúpiť McLaren Group, a tým pádom získať aj plnú kontrolu nad britskou značkou.

O úspešnom predaji informoval portál autocar.co.uk s odvolaním sa na svoje zdroje. Podľa nich mal výkonný predseda McLarenu Paul Walsh dostať od Audi ponuku, ktorú následne predstavil správnej rade. V nej má väčšinu bahrajnská spoločnosť Mumtalakat Holding Company.

Prvú ponuku vraj McLaren odmietol a trval na tom, aby Audi zdvojnásobilo predloženú sumu. Následne sa už obom spoločnostiam podarilo dospieť k dohode.

Vďaka ďalšiemu kapitálu, ktorý teraz pritečie do automobilky, sa už McLaren nemusí báť o svoju budúcnosť. V uplynulých mesiacoch totižto musel podniknúť viacero aj nepopulárnych krokov, aby našiel dostatok financií, ktoré po prepuknutí pandémie a následnom poklese predaja potreboval ako soľ.

McLaren tak zbieral peniaze od vlastných akcionárov po zvýšení imania spoločnosti, predal technologické centrum vo Wokingu, ktoré bude najbližších 20 rokov splácať a prenajímať si, požičal si 150 miliónov libier od Bahrajnskej národnej banky či predal časť podielov americkej investičnej spoločnosti MSP Sports Capital.

Materskej spoločnosti Audi sa tým pádom otvára cesta do Formuly 1. To však nevylučuje, že do kráľovnej motoršportu vstúpi aj Porsche. Podľa jeho nového šéfa pre motoršport je vstup do F1 stále na stole. Špekuluje sa o spolupráci s Red Bullom, ktorému by Porsche mohlo vyrábať pohonné jednotky.

Hovorca Audi odmietol komentovať tieto správy a ani McLaren na otázky Autocaru nereagoval.

Aktualizované 14:10. Správy o odkúpení McLarenu automobilkou Audi sa motoristickým svetom začali šíriť ako lavína, na ktorú sa rozhodol zareagovať aj samotný McLaren vo vyhlásení.

“Skupina McLaren zaregistrovala správu v médiách, podľa ktorej bola predaná Audi. Táto správa je celkom nepresná a McLaren sa usiluje o odstránenie celého článku,” píše McLaren. “Technologická stratégia McLarenu vždy zahŕňala rokovania a spoluprácu s relevantnými partnermi a dodávateľmi, vrátane iných automobiliek, avšak nedošlo k žiadnej zmene vlastníckych štruktúr Skupiny McLaren.”

To však nevylučuje, že v blízkej budúcnosti sa niečo také môže stať.