logo F1online.sk

Hamiltonovi vraj hneď bolo jasné, že Verstappen vyviazne bez trestu

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2021

Na Veľkej cene Brazílie všetko a všetci robili napriek Mercedesu a Lewisovi Hamiltonovi. Aspoň taký dojem vyvolávajú vyjadrenia jednotlivých predstaviteľov a všetko to podčiarkli Hamiltonove slová o tom, že už dopredu vedel, že sa komisári postavia na stranu Maxa Verstappena a vytlačenie z trate v štvrtej zákrute nepotrestajú.

Po vydarených prvých dvoch stintoch sa Lewis Hamilton začal pripravovať na útok. V každom kole bol nalepený na zadnom krídle Red Bull a vyčkával. Prvý moment pravdy nastal v 48. kole. Hamilton bol už na cieľovej rovinke veľmi blízko, no až v ďalšej zóne DRS sa mu podarilo dostať na jednu úroveň s Maxom Verstappenom, ba dokonca pred zákrutou bol už na čele. Verstappen však posunul svoj brzdný bod a nevyberane vytlačil Hamiltona z trate. Ani on sám sa pri tomto pokuse nepustiť prvú priečku neudržal na trati.

“Keď mi povedali, že to budú vyšetrovať, tak som už skrátka vedel, že sa dopracujú k takému rozhodnutiu, bez ohľadu na to, či by bolo správne alebo nie,” bez okolkov obvinil Lewis Hamilton komisárov z toho, že nadržiavajú Maxovi Verstappenovi. “Nedovolil som však, aby ma to vyviedlo z miery. Pokračoval som v pretekoch.”

A bolo to teda nesprávne rozhodnutie? “Do toho už nebudem zachádzať. Musím si to opäť pozrieť, ale koniec-koncov to bol asi pretekový incident. A pravdepodobne na tom ani nezáleží, získali sme výsledok, ktorý sme potrebovali,” mávol rukou pilot Mercedesu, ktorý by azda celú vec takto nenechal plávať, keby to nedopadlo tak dobre.

Namiesto toho, aby Hamilton z Brazílie odchádzal ako porazený, zaznamenal jedno z top víťazstiev možno aj celej kariéry. I napriek nepriazni osudu sa nenechal zlomiť. Do Kataru príde s veľkým pocitom zadosťučinenia.

“Keď sme sem prichádzali na víkend, nikdy by som si nepomyslel, že sa nám podarí stiahnuť tú stratu tak ako dnes,” pripustil Hamilton. “Skrátka šla proti nám jedna vec za druhou. Myslím si, že teraz sa ukázalo, že nikdy sa netreba vzdať, nech už čelíte čomukoľvek. Stále na to musíte tlačiť, pokračovať v boji. Presne tak som pristúpil k tomuto víkendu a z okolia som čerpal inšpiráciu. Cítim sa, akoby to bolo moje prvé víťazstvo, pretože mám pocit, akoby sme už dlho nevyhrali.”