logo F1online.sk

Mazepin vysvetlil svoje piatkové slzy, zapríčinili ich vraj aj personálne zmeny v Haase

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2021

Nikita Mazepin predviedol v piatkovej kvalifikácii na Veľkú cenu Brazílie jeden zo svojich najlepších výkonov. Na trati, ktorú si nevyskúšal ani na simulátore, nebol ďaleko od toho, aby porazil aspoň Micka Schumachera. Napokon sa mu to nepodarilo a v následnom rozhovore pred médiami nedokázal potlačiť slzy.

Tohtoročný evergreen „Schumacher pred Mazepinom“ sa zopakoval aj v Brazílii. Ruský pretekár však čelí neľahkej situácii, keď nemá k dispozícii simulátor a na amerických tratiach nikdy predtým nejazdil. Jeho psychické rozpoloženie však nie je úplne najlepšie aj z iných dôvodov.

„Bolo to hlavne kvôli mojej chybe v kvalifikácii. V posledných pretekoch si prechádzam dosť náročným obdobím, ktoré sa netýka len problémov s vyvážením auta, ale tiež s niektorými vecami vo vnútri tímu,“ prezradil Mazepin. „V tomto období bol pre mňa výsledok o to dôležitejší. Cítil som, že to bolo skvelé kolo, ku ktorému som bol veľmi blízko, no stratil som ho prílišnou snahou. Bolelo to.“

„S rôznymi špecialistami dosť tvrdo pracujeme na tom, aby sme sa uistili, že moje emócie za volantom budú nastavené správne. Keď však máte len nejaké štyri minúty medzi vystúpením z auta a rozhovorom s novinármi, ktorí vám svojimi otázkami oživujú tie spomienky a myšlienky na to, ako to mohlo dopadnúť, tak vás to rozosmúti,“ opisuje Mazepin svoje pocity.

„Okrem pretekania toho v živote veľa nemám. V skutočnosti, okrem toho nemám nič. Vložil som teda svoj život do motoršportu a keď sa veci nevyvíjajú dobre, tak je prirodzené, že som naštvaný,“ dodal moskovský rodák.

Nikita si vo svojej nováčikovskej sezóne prechádza v podstate všetkými negatívami, ktoré Formula 1 môže priniesť. Má veľmi nekonkurencieschopné auto, čelí neustálemu hejtu zo všetkých strán a tímový kolega ho poráža veľkým rozdielom. Niet preto divu, že jeho psychika dostáva zabrať.

„Ako viete, tím prechádza obmenou. V posledných pretekoch došlo k príchodom a odchodom niektorých ľudí a viem, že nie každý, kto je so mnou v tomto roku, plánuje zostať aj v tom budúcom. Som obklopený skvelými a úprimnými ľuďmi. Môj inžinier sa však minulý týždeň rozhodol prejsť do iného tímu a nie je bohužiaľ jediný,“ hovorí Mazepin.

„Dobrých ľudí si treba držať. Bohužiaľ, tento šport vás niekedy prinúti odísť z osobných dôvodov. Často sú za tým aj finančné dôvody. Viete, že život ide ďalej, ľudia majú rodiny a kalendár sa rozširuje.“

„Majú však pravdu v tom, že rodina musí byť na prvom mieste. Pre mňa je na prvom mieste šport, no ja mám len 22 rokov a myslím si, že keby som mal tak o desať rokov viac a rodinu, rozhodol by som sa podobne ako oni,“ uzavrel Nikita.