logo F1online.sk

Komisári vyšetrujú Hamiltona. Kvôli DRS mu hrozí až diskvalifikácia

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2021

Pre Lewisa Hamiltona sa piatok môže skončiť ešte veľmi zle. Komisári totižto po kvalifikácii oznámili, že technici FIA v rámci rutinných kontrol monopostov zistili porušenie technických pravidiel na monoposte s číslom 44. A porušenie technických pravidiel sa môže skončiť až diskvalifikáciou.

Lewis Hamilton bol v piatok ďaleko najrýchlejší a aj priebežného lídra šampionátu Maxa Verstappena nechal ďaleko za sebou. Vybojoval si tak kvalifikačné víťazstvo, vďaka ktorému sa na štarte sobotňajšieho šprintu postaví na prvú priečku. Avšak len za predpokladu, že ho komisári z kvalifikácie nediskvalifikujú.

Technický delegát FIA Jo Bauer totižto po kontrole Hamiltonovho auta objavil porušenie technických pravidiel. Ukázalo sa, že medzera medzi vrchnou a spodnou klapkou zadného krídla bola po aktivácii systému DRS priveľká.

Jo Bauer v správe komisárom píše: “Na aute s číslom 44 boli skontrolované polohy vrchného elementu zadného krídla, či spĺňajú článok 3.6.3 Technických pravidiel Formuly 1 pre rok 2021.”

“Požiadavka na minimálnu vzdialenosť bola splnená, nie však požiadavka na maximálnu vzdialenosť 85 mm v čase aktivácie systému DRS po otestovaní podľa technickej direktívy TD/011-19. Posúvam túto vec komisárom na ich posúdenie,” dodal.

Ako vyzerá taký test, či DRS spĺňa technické pravidlá? O tom nám už viac povie nasledujúce video:

Ak by sa komisári rozhodli Lewisa Hamiltona diskvalifikovať z kvalifikácie, do šprintu by musel odštartovať z poslednej priečky. Nuž a aby toho nebolo málo, v nedeľu by prišiel o ďalších päť miest kvôli výmene spaľovacieho motora.