logo F1online.sk

Hamilton: Mali neuveriteľnú rýchlosť, nič som s tým nemohol robiť

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2021

Lewis Hamilton v nedeľu obsadil len druhú priečku. S Red Bullmi, ktoré mali v Mexiku o triedu lepší monopost, podľa vlastných slov nemal šancu bojovať. Kvalifikačné double považuje len za výsledok chyby súpera, ktorý však v nedeľu všetko napravil.

Vyštartovať z pole position v Mexiku nie je nikdy veľmi výhodné, pretože do prvej zákruty je to veľmi ďaleko. Piloti po štarte brzdia ďalej už len v Soči. A i napriek tomu, že v porovnaní so Soči nie je jazda v zákryte taká výhodná, Maxovi Verstappenovi to pohodlne stačilo, aby v prvej zákrute hravo predbehol oba Mercedesy.

Keď to Lewis Hamilton zbadal, hneď sa vo vysielačke ozval s odkazom: “Chlapci, musíme niečo spraviť s tými brzdami.” Verstappen mal totižto toľko sebavedomia a dôvery v techniku, že v prvej zákrute brzdil oveľa ďalej.

Zvyšok pretekov Hamilton strávil za zadným krídlom Maxa Verstappena, no väčšinou musel poriadne prižmúriť oči, aby dokázal prečítať, čo je na ňom napísané. Skôr ako so suverénnym Verstappenom bojoval s Pérezom, ktorý naňho na konci zatlačil.

“Odštartoval som druhý a aj som do cieľa dorazil druhý, takže sa nemôžem sťažovať,” hodnotil po pretekoch Lewis Hamilton, ktorý si svoj štart pochvaľoval. Avšak dlhé kolá po ňom už veľmi nie. “Mal som veľmi dobrý štart, mal som pocit, že sme to spravili najlepšie, ako sme mohli. Ale páni moji, dnes mali neuveriteľnú rýchlosť…”

Kým Lewis Hamilton sa vo vysielačke už štandardne sťažoval na pneumatiky, ktoré sa prehrievali, čo sa ukázalo aj pri jazde za monopostami o kolo, Sergio Pérez sťaby provokatívne pravidelne oznamoval, že stav jeho gúm sa dokonca zlepšuje.

Poukázalo to na obrovskú výhodu, ktorú mal Red Bull v Mexiku. “Nevedel som s tým nič spraviť, aby som s nimi zabojoval. A keď máte hneď za zadným krídlom Checa, tak viete, že majú rýchle auto,” poznamenal Hamilton možno aj trochu podpichovačne.

Víkend plný zvratov sa tým pádom končí v neprospech Mercedesu, hoci Hamilton o zvratoch určite nechce hovoriť. “Myslím si, že v kvalifikácii len spravili nejakú chybu. My sme vôbec nezrýchlili, asi to len zbabrali s pneumatikami alebo čo.”

Kolotoč F1 sa teraz presunie do Brazílie, kde Mercedes nutne potrebuje čosi ukrojiť z náskoku Maxa Verstappena. Po tom, čo dnes Red Bull predviedol, má Hamilton obavy, ale nevzdá sa. “Do konca máme ešte štyri preteky, musíme zatlačiť, keď majú toľko výkonu. Neviem, kde dnes tú rýchlosť nabrali, ale na jedno kolo boli od nás o pol sekundy rýchlejší. To sme vlastne videli aj na začiatku víkendu.”

“Ja môžem spraviť len jedno, a síce vyžmýkať z monopostu maximum, pretože ich auto je jasne rýchlejšie. Nesmieme nechať kameň na kameni a zo všetkého vyťažiť maximum,” doplnil.

Súvisiace články