logo F1online.sk

Stewart: Víťazstvo Red Bullu bude pre F1 lepšie, Hamilton uvažuje o konci

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 11. 2021

Boj o titul šampióna sezóny 2021 napíše tento víkend v Mexiku svoje osemnáste pokračovanie. Drobnú výhodu má zatiaľ Max Verstappen, ktorý ťaží z neveľkého bodového náskoku a navrch mal aj v úvodnej časti mexického víkendu. Podľa Sira Jackieho Stewarta sa šance Lewisa Hamiltona na ôsmy majstrovský titul pomaličky rozplývajú.

Tento 82-ročný veterán sveta motoršportu pritom zložil veľkú poklonu Red Bullu, ktorý je vlastne jedným z dedičov jeho vlastného tímu Stewart Grand Prix. Ten pôsobil na rošte v rokoch 1997 až 1999, od roku 2000 ho prevzal Ford a účinkoval pod značkou Jaguar. Napokon ho pred sezónou 2005 odkúpil Dietrich Mateschitz.

„Ten tím má neskutočného ducha a cítiť v ňom veľké nadšenie,“ povedal Stewart, ktorého cituje RaceFans. „Určite je väčšie než v McLarene, ktorý som navštívil o deň neskôr. Vo Wokingu je všetko tichšie, necítiť taký hlad ako v Red Bulle. Ľudia v Milton Keynes sú naozaj hladní, veľmi chcú, aby im to nakoniec vyšlo a podľa mňa majú dobrú šancu, že sa im to aj to podarí.“

Aktuálne vedie v Pohári konštruktérov Mercedes, avšak Red Bull a Max Verstappen vedú ten jazdecký. Je to však „len“ o dvanásť bodov, čo môže byť rýchlo fuč.

„Mercedes v tomto roku trochu zaostal po technickej stránke. Podľa mňa si teraz uvedomili, že musia urobiť viac. Verstappen k tomu jazdí naozaj dobre. Myslím si, že pre tento šport by bolo lepšie, keby Red Bull šampionát vyhral, ako jazdecký, tak konštruktérsky. Pracovali veľmi tvrdo, aby to dosiahli a fanúšikovia podľa mňa potrebujú zmenu,“ prehlásil Stewart.

„Samozrejme, Lewis jazdí takisto veľmi dobre. Je to nesmierne talentovaný a skúsený pretekár, ktorého neslobodno odpisovať. Podľa mňa má stále šancu to dokázať, no na druhej strane ma prekvapilo, že jeho tímový kolega bol v tomto roku v mnohých prípadoch rýchlejší než on. Myslím si, že na konci dňa sa zrejme pozerá smerom ku koncu kariéry, pretože v športe pôsobí už dlho,“ povedal Stewart.

Hamilton v tomto roku zo sedemnástich kvalifikácii podľahol Bottasovi len štyrikrát, v Portimau, Monaku, Štajersku a na Monze. Verstappen prehral s Pérezom len v Imole.

„Max to niekedy za volantom trochu preháňa. Myslím si, že ak by ubral, mohol by byť ešte rýchlejší. Je však veľmi šikovný a v Red Bulle má okolo seba mnoho skvelých a skúsených ľudí. Pred časom som navštívil ich továreň a poviem vám, bolo to vskutku pôsobivé,“ dodal Jackie.

Súvisiace články