logo F1online.sk

Hamilton: Sú prirýchli a nám chýba prítlak

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2021

Autodróm bratov Rodríguezovcov je položený vo výške 2240 metrov nad motorom, čo znamená aj o približne 22 percent redší vzduch. Tímy preto bojujú s nedostatkom prítlaku a ako v piatok uviedol Jenson Button, takmer určite by ho všetky stajne chceli mať viac. V Mercedese to platí dvojnásobne. Podľa Lewisa Hamiltona je práve nedostatok prítlaku dôvodom, prečo bol jeho tím v porovnaní s Red Bullom taký pomalý.

Red Bull v Mexiku neťaží len z výkonného turba z dielne Hondy, tentoraz mu pri súboji s Mercedesom pomáha aj naklonená podlaha. Keď totižto Mercedes a Red Bull nasadia najväčšie zadné krídla, aké majú k dispozícii, tak tým získajú približne rovnako veľa prítlaku. Red Bull si však k nemu môže pričítať aj oveľa viac prítlaku z podlahy a difúzora.

Lewis Hamilton svoje manko zhodil práve na tento fakt. “Chýba nám prítlak, čo je pravdepodobne dôvod, prečo sme nabrali tú polsekundovú stratu,” zamyslel sa po tréningoch. “Momentálne vyzerajú byť príliš rýchli.”

Samotné nastavenie vraj nebolo vôbec na zahodenie. “Z auta som mal celkom dobré pocity, nemal som s ním žiadne vážne problémy. Myslím, že sme do toho dali všetko, čo sa dalo. Oni sú skrátka rýchlejší ako my. Ja osobne nemám žiadne vážne starosti, musíme sa len pokúsiť vylepšovať naše nastavenia.”

Valtteri Bottas de facto zopakoval slová svojho kolegu. Ani on nemôže tvrdiť, že by mal s ovládaním Mercedesu W12 nejaké vážnejšie problémy. Skutočným problémom je len nedostatok rýchlosti v porovnaní s Red Bullom.

“Na začiatku to bolo obtiažne, gripu bolo málo, trať zaprášená. Preto bolo náročné všetko poriadne prečítať a zistiť, ako na tom je auto v skutočnosti, no nebolo tak ďaleko od toho, kde by malo byť,” sumarizuje Valtteri Bottas. “V druhom tréningu sme mohli ladiť nastavenia. Nemal som z toho zlý pocit, ale určite ešte musíme nájsť nejaký čas k dobru, pretože Red Bull vyzerá byť prirýchly.”

“Dnes rozhodne vyzerajú byť rýchli, minimálne na jedno kolo. Na mäkkej zmesi vedia byť veľmi silní. Ak chceme zabojovať o pole position, tak musíme nájsť nejaký čas,” zopakoval 32-ročný Fín.

Súvisiace články