logo F1online.sk

Hamilton nesúhlasí s Wolffovou predpoveďou, titul nechce vyhrať “na Sennu”

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2021

Keď je šampionát taký tesný ako tento rok a je reálne, že sa bude rozhodovať až v posledných pretekoch, vždy existuje riziko, že sa tak stane po obrovskej kontroverzii. Uvidíme ju tento rok medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom? Sedemnásobný majster sveta ubezpečuje, že z jeho strany neuvidíme žiadny nekalý ťah.

Toto Wolff v úvode tohto týždňa predpovedal, že ak bude šampionát otvorený až do Abú Zabí, kde sa bude mať rozhodnúť a kde zrazu vysvitne, že jeden z dvojice ťahá za kratší koniec, tak sa uchýli k “likvidácii” súpera na štýl nehôd medzi Sennom a Prostom, Schumacherom a Hillom či Schumacherom a Villeneuveom. Ba podľa jeho slov sme to isté videli aj v Monze, kde malo byť Verstappenovi jasné, že stráca.

Lewis Hamilton má momentálne v šampionáte dvanásťbodové manko a stiahnuť ho nebude jednoduché, no zdôrazňuje, že sa o to pokúsi spôsobom, ktorý mu nik nebude môcť vyčítať. Určite nie zapríčinením kolízie so súperom.

“Nečítal som, čo presne Toto povedal, ale pochybujem, že by naznačil, že by sa také niečo malo stať,” reagoval Lewis Hamilton pred mexickým víkendom. “Nikdy sme takým spôsobom nevyhrali majstrovský titul, ja som ho tak nikdy nevyhral a nikdy by som ani nechcel. To je môj pohľad.”

“Som tu, aby som to vyhral správne, a síce vďaka svojim zručnostiam, odhodlaniu a tvrdej práci. Viete, ako som vyhrával šampionáty v minulosti, vždy som sa ich snažil vyhrať poriadne,” hovorí sedemnásobný majster sveta, ktorý vyhral či prehral boj o titul až v posledných pretekoch niekoľkokrát, vždy bez veľkej kontroverzie.

Len si zaspomínajme: Hamilton oslavoval titul až po posledných pretekoch v sezónach 2008 a 2014, nuž a nádej mu zhasla až v posledných pretekoch ročníkov 2007, 2010 a 2016. Všetky ostatné sezóny vyhral buď s predstihom, alebo bolo už dlho jasné, že si majstrovskú korunu nenasadí.

“Ak máte prehrať, treba prehrať správne, so cťou a s vedomím, že ste do toho dali všetko, že ste na to šli správne a pracovali ste tak tvrdo, ako ste vedeli. Môžete spraviť len jediné; dať do toho svoje maximum a pracovať čo najtvrdšie aj spolu s tímom. Ak to nevyjde, tak môžete zabojovať zas,” poznamenal Hamilton.

Medzi Hamiltonom a Verstappenom sa toho v tejto sezóne zomlelo už dosť. I napriek tomu však nevidíme nevraživé gestá medzi samotnými pretekármi. Brit na tlačovke prezradil, že mu v tomto smere veľmi pomáhajú skúsenosti, vďaka ktorým dokáže zachovať pokoj, a v neposlednom rade fakt, že sa snaží byť pre mladších pilotov príkladom.

“Som tu už naozaj dlho a viem, že Max už poriadne, poriadne dlhý čas nevyhral žiaden titul,” vysvetľuje Hamilton a má pravdu. Verstappen sa od motokárových čias v žiadnej sérii nestal šampiónom, no treba poznamenať aj prečo: Už ako sedemnásťročný pretekal vo Formule 1, zatiaľ čo jeho rovesníci zbierali víťazstvá i tituly v nižších kategóriách.

“Viem, aké to je bojovať o prvý titul, najmä v tomto športe. Poznám, aký s tým prichádza tlak a od neho nečakám o nič menej. A navyše je to stále mladík, ktorý bude v nasledujúcom desaťročí dozrievať. Myslím si, že na to sa už všetci tešia. Áno, snažím sa byť príkladom, pretože poznám veľa mladíkov, ktorí pretekajú, sledujú, čo robím a čo hovorím. To je pre mňa dôležité,” doplnil.

Súvisiace články