logo F1online.skF1online.sk

Wolffov odkaz Hamiltonovým kritikom: Prečo sa ostatní neocitli v takom aute?

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2021

Lewis Hamilton má pri svojom mene sedem majstrovských titulov, no nie každý považuje tento úspech za zaslúžený. Veľká časť fanúšikov sa na Britove štatistiky pozerá cez prsty a konštatuje, že gro úspechov získal len vďaka dominantnému autu, na ktoré nemali jeho súperi také šťastie. Toto Wolff má však pre nich odkaz: Hamilton sa neocitol v najlepšom aute náhodou.

Medzi kritikov Lewisa Hamiltona môžeme radiť aj Fernanda Alonsa, ktorý z času na čas poznamená, že v Hamiltonovom aute by viacero pilotov na štartovom rošte dokázalo nielen vyhrať preteky, ale aj majstrovský titul. Koniec-koncov aj kvôli tomu si dal dvojročnú prestávku od Formuly 1; Mercedes bol podľa jeho slov neporaziteľný.

Alonsov sen o treťom titule sa rozplynul. Treba však poznamenať, že za to si do istej miery môže i sám, keď sa po majstrovských rokoch v Renaulte viackrát rozhodol nesprávne. Prestupy do McLarenu a Ferrari mu vytúžené tretie šampionátové víťazstvo nepriniesli.

Príbeh Lewisa Hamiltona bol úplne iný. Brit sa hneď v prvej sezóne bil o titul a v podobnom duchu pokračoval i v nasledujúcich rokoch, najmä v hybridnej ére, v ktorej ho doposiaľ dokázal poraziť len kolega Nico Rosberg. Jeden by povedal, že Hamiltonov výber tímov bol takmer dokonalý, čím si však vyrobil veľa neprajníkov.

“Myslím si, že Lewis z viacerých dôvodov nie je tak uznávaný, ako by mal,” vyhlásil Toto Wolff pre Daily Mail a pouvažoval aj nad dôvodmi: “V McLarene okamžite dosiahol veľké úspechy. Zato príbeh, čo sa dialo predtým, o finančných problémoch, o rasizme, ktorému čelil, nie je niečo, čo by sa dostávalo do pozornosti verejnosti.”

Hamiltona preto mnohí vnímajú ako pilota s veľmi šťastnou rukou, no podľa jeho šéfa aj on musel prekonať veľa prekážok. “To ľudia nevideli. Videli len mladého muža, ktorý prišiel do Formuly 1 a už od začiatku bol úspešný. A keďže je to extravagantná osobnosť, ľudí len viac polarizoval. S tým sa nevedeli vyrovnať.”

“Je vo svete zakorenený rasizmus? Možno je. Myslím si však, že každý z nás, dennodenne, viac prehráva ako vyhráva. Ľudia sa len ťažko zmieria s tým, keď vidia niekoho, o kom si myslia, že neustále len vyhráva. Čím viac vyhrávate, tým viac ľudia držia palce outsiderovi,” uvažuje Wolff. “Myslím, že až keď odíde do dôchodku, si ľudia uvedomia rozmery jeho úspechov.”

Mercedes začal písať svoje kráľovské roky v roku 2014, keď po dlhej príprave predbehol súperov. Táto príprava sa začala ešte pred Hamiltonovým príchodom v roku 2013. Britský jazdec svojím spôsobom naskočil do rozbehnutého vlaku, čo mu ľudia vyčítajú dodnes, keď hodnotia, či si svoje tituly zaslúžil.

Toto Wolff o tom nepochybuje a Hamiltona porovnáva s Fernandom Alonsom. “Tí ľudia, ktorí tvrdia, že by mohli získať majstrovský titul v Lewisovom aute — nuž, prečo v tom aute nesedíte?” pýta sa. “Prečo on v roku 2013 prestúpil z McLarenu do Mercedesu? To bol odvážny ťah. Ešte aj teraz vidíme príklady pilotov, ktorí sa rozhodli ísť radšej za peniazmi ako za autom.”

“Fernando Alonso je bezpochyby jedným z najlepších pilotov Formuly 1 v histórii. Z pohľadu športu je škoda, že pri svojom mene nemá viac ako dva tituly,” pokračuje 49-ročný Viedenčan. “Treba však vedieť, že ste súčasťou slnečnej sústavy, nie ste slnko.”

“Niektorí piloti konajú neuvážene. Keď sa dostanú do svetiel reflektorov, začnú si myslieť, že sú slnkom. Nie sú. Nikto z nás nie je. My sme len satelity, planéty, ktoré okolo neho obiehajú,” vyhlásil Wolff.

Súvisiace články

Diskusia