logo F1online.sk

Hülkenbergova premiéra bola úspešná, šušká sa o podpise zmluvy

Nico Hülkenberg
© Twitter/NTT IndyCar Series
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2021

Nico Hülkenberg absolvoval v pondelok premiéru v monoposte IndyCar počas testovacieho dňa na okruhu Barber Motorsports Park. A podľa všetkého to bola premiéra úspešná, hoci Hulk bol z piatich jazdcov, ktorí ten deň testovali, ten najpomalší. Na množstvo nových vecí si však zvykol rýchlo.

Na okruhu s ním jazdili aj David Malukas (v ten deň najrýchlejší), Ryan Hunter-Reay, Devlin DeFrancesco a Kyle Kirkwood. Hülkenberg z nich však bol jediný, ktorý nikdy predtým nejazdil s monopostom IndyCar, nikdy predtým nejazdil na okruhu Barber a nikdy predtým nejazdil s ochranným aeroscreenom. S časom 1:07.454s (Malukas mal 1:06.398s) bol síce najpomalší, no keď na tom istom mieste zažil vlani premiéru Romain Grosjean, bol o niečo pomalší ako Hulk.

„Po prvýkrát v monoposte IndyCar a prvýkrát na okruhu Barber,“ povedal Hülkenberg. Celkovo to bol myslím dobrý a úspešný deň. Môžem potvrdiť, že toto monštrum je fyzicky veľmi náročné. Dopoludnia mi trvalo nejaký čas, kým som sa s tým zžil. Popoludní sa však už dostavili aj časy na kolo a solídna výkonnosť. Bola to skvelá zábava.“

„Tímu Arrow McLaren SP patrí veľká vďaka za túto príležitosť aj za ich veľmi profesionálnu prácu na okruhu,“ dodal Nico.

Pripomíname, že monoposty IndyCar nemajú posilňovač riadenia, čo Hülkenberg nezažil už nejaký ten „piatok“. Okruh Barber navyše kombinuje pomalé, stredné a rýchle zákruty, čiže je fyzicky dosť náročný. Hulk zvládol odjazdiť 108 kôl, počas ktorých si prešiel všetkým, čo sa počas pretekárskeho víkendu od pilota IndyCar očakáva.

Otázka je, či si pre budúci rok nájde nejaké miesto. Zak Brown v Austine potvrdil, že McLaren bude v roku 2022 pokračovať v nasadzovaní dvoch monopostov, ktoré obsadia Pato O’Ward a Felix Rosenqvist. Na niektorých podujatiach však nasadí aj tretie auto, keďže tím sa chce pripraviť na rok 2023, kedy by mal s troma monopostmi absolvovať celú sezónu.

„Veľmi sa teším, až ho uvidím za volantom. Podľa mňa si to užije, Fernando Alonso si IndyCar užíval, Marcus Ericsson taktiež,“ povedal ešte počas víkendu v Austine šéf McLarenu Zak Brown.

„V budúcom roku určite nenasadíme tretie auto na všetkých podujatiach. Urobíme tak v Indianapolise a niekedy v neskoršej fáze sezóny v príprave na rok 2023, kedy už odjazdíme s tromi autami kompletný ročník.“

„Nico chcel vidieť, o čom je IndyCar. Uvidíme, ako si s tým poradí. Je to súčasť rozhodovania, koho posadíme do tretieho auta, ak sa rozhodneme to urobiť. A Nico je jedným z prvých na našom zozname,“ dodal Brown.

Podľa zákulisných informácií je ďalším kandidátom aj bývalý pilot Haasu Kevin Magnussen, s ktorým Hulk má nejakú spoločnú históriu.