logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Ľutujem možno len to, že som z F1 neodišiel skôr

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2021

Fernando Alonso má za sebou úžasnú kariéru, ktorú ešte ani zďaleka neuzavrel. Síce už má „štyridsiatku na krku“, ale stále vie poriadne šliapať na plyn. Fernandovu kariéru však poznačilo aj niekoľko nie práve vydarených a zle načasovaných rozhodnutí. Sám však hovorí, že nič neľutuje. Teda, jednu vec možno áno…

Naposledy sa reálne zapojil do boja o titul v roku 2012, jeho posledné víťazstvo je z roku 2013 a posledné pódium z roku 2014. Nevydarený návrat do McLarenu s motormi Honda a trpký odchod v roku 2018 ponúkol obraz sklamaného šampióna. Ten sa však v tomto roku vrátil plný odhodlania a elánu. Dvojročná pauza, počas ktorej si vyskúšal všetky možné formy motoršportu, mu očividne prospela.

Na otázku francúzskeho L’Equipe, či v kariére niečo ľutuje, Alonso odpovedal: „Nič. Neľutujem nič.“

„Alebo možno je tu jedna vec – že som z Formuly 1 odišiel príliš neskoro. Mal som to urobiť skôr. Dnes sa to síce ľahko hovorí, ale nemal som čakať až do roku 2018, ale urobiť to niekedy v roku 2015 alebo 2016 a skúšať Dakar či vytrvalostné preteky. Pomýšľal som na to už vtedy, ale chvíľu mi trvalo, kým som k tomu dospel. Možno mi to trvalo príliš dlho,“ povedal Alonso.

Prakticky hneď po jeho odchode v roku 2018 sa špekulovalo o jeho návrate. Fernando v rozhovoroch často poukazoval na nové technické pravidlá ako reálnu možnosť pre svoj návrat. Nakoniec tak urobil o rok skôr, aby sa stihol zžiť so svojim tímom a staronovým prostredím.

Za posledné roky toho však vo svete motoršportu vyskúšal veľa. Okrem iného aj vytrvalostné preteky a IndyCar na americkom kontinente. Práve týmto smerom Formula 1 v súčasnosti expanduje. USA bude mať od budúceho roka dve veľké ceny a špekuluje sa aj o príchode Michaela Andrettiho, ktorý sa zrejme usiluje o kúpu Sauberu. S ním by do F1 mohol prísť aj talentovaný americký pretekár Colton Herta, ktorý za Andretti Autosport preteká v IndyCar.

„Colton je podľa mňa veľmi mladý, talentovaný a kvalitný pretekár,“ prehlásil Alonso pred novinármi v Austine. „Tuším, že je najmladším víťazom pretekov IndyCar a aktuálne je súčasťou Andretti Autosport, čo je skvelá organizácia. Som si istý, že by do Formuly 1 dobre zapadli.“

„Neviem, na čo Colton aktuálne pomýšľa, som si však istý, že v IndyCar je spokojný. Podobne tak Alex Palou, ktorý tam teraz získal titul. Sú naozaj oddaní pretekom v Amerike. Nie vždy má jazdec v kariére Formulu 1 ako svoj jediný cieľ. Motoršport je oveľa viac ako len F1,“ dodal pilot Alpinu.

Súvisiace články

Diskusia