logo F1online.sk

Hamilton: Na sekundu som veril, že môžem vyhrať

Lewis Hamilton pred Maxom Verstappenom
© Twitter/Petronas Motorsports
Milan Kubala
Milan Kubala25. 10. 2021

Veľká cena USA nám dopriala jeden z najnapínavejších súbojov medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom v tejto sezóne. Až do poslednej chvíle totižto nebolo jasné, kto zodvihne nad hlavu víťaznú trofej. V niektorých momentoch veril vo svoje víťazstvo aj Lewis Hamilton, no nakoniec mu nezostávalo iné, len sa zmieriť s tým, že viac toho získať zrejme nemohol.

Lewis Hamilton vypálil Red Bullom rybník hneď v prvej zákrute, v ktorej sa dostal cez Maxa Verstappena. “Mal som vynikajúci štart a do prvej zákruty sme zviedli pekný súboj,” hodnotí úvod veľkej ceny. “Na sekundu som si myslel, že by sme tie preteky mohli aj vyhrať, no na to si ešte budeme musieť počkať.”

V prvom stinte Hamilton dokázal držať Verstappena za sebou i napriek tomu, že Red Bull mal jasne lepšiu rýchlosť a nemal také problémy so zadnou nápravou. Stratégovia červených býkov sa preto rozhodli byť agresívni. Zamierili do boxov a s pokusom o undercut uspeli. Hamilton sa pri mechanikoch objavil až o tri kolá neskôr, keď ho vyprovokoval Sergio Pérez.

Druhý stint ovládol Max Verstappen, hoci Lewis Hamilton postupne ukrajoval z jeho náskoku. Aby sa Red Bull ochránil pred undercutom, prezul druhýkrát, možno priskoro. To dalo Hamiltonovi do rúk zbraň. V závere pretekov mal lepšie pneumatiky a blížil sa rýchlosťou blesku. Nakoniec mu však pár kôl chýbalo.

Čaká Mercedes dlhý a nepríjemný brífing? “Nie, to si nemyslím. Podľa mňa sme do toho dali všetko, čo sa dalo. Tento víkend boli skrátka rýchlejší ako my, nech je už dôvod akýkoľvek. Neviem teraz vypichnúť jeden. Vyzeralo to tak, že mali lepšiu zadnú časť monopostu, menej sa šmýkali ako my.”

Hamiltonova stíhacia jazda sa trochu zasekla v posledných kolách, keď mal už Verstappena na dosah. “Bolo to kvôli turbulentnému vzduchu a tiež prehrievaniu pneumatík,” vysvetlil obhajca titulu. “Dnes som dal do toho absolútne všetko. Žiaľ, na konci sa mi to nepodarilo premeniť na víťazstvo.”

“Koniec-koncov Red Bull mal tento víkend navrch. Nemohli sme žiadať viac. Veľké ďakujem patrí môjmu tímu za skvelé zastávky a tvrdú prácu,” doplnil.