logo F1online.sk

Horner chváli “fantastického” Péreza a prosí ho: Pomôž svojmu kolegovi

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2021

Sergiovi Pérezovi sa v Austine veľmi darí, čo mimoriadne teší šéfa tímu Christiana Hornera. Vďaka tomu, že Red Bull má obe autá v prvej trojke, sa mu v pretekoch môže podariť vyšachovať Lewisa Hamiltona a pokúsiť sa tak dostať do lepšej pozície v oboch šampionátoch. Pérezova úloha v nedeľu bude pomôcť tímu a Maxovi Verstappenovi.

Dva z troch tréningov ovládol Sergio Pérez. A hoci v oboch prípadoch sa na čele ocitol vďaka tomu, že komisári zmazali kolá Verstappenovi a Hamiltonovi, neobjavil sa tam úplne nezaslúžene. Potvrdil to v kvalifikácii, keď sa po prvých pokusoch v Q3 stal priebežným držiteľom pole position.

Red Bull bol v tej chvíli zabetónovaný na prvých dvoch priečkach a mohol si dovoliť nastúpiť do záverečného kola ako posledný. Na to však zrejme doplatil Sergio Pérez, ktorý v treťom sektore stratil v porovnaní s predchádzajúcim pokusom 0,159 sekundy. Začalo tam totižto kropiť.

“Checo je tento víkend fantastický,” neskrýval radosť šéf Red Bullu Christian Horner. “V podstate už od prvého tréningu bol v aute celkom spokojný. Myslel som si, že získa svoju prvú pole position! Na konci však spadlo pár kvapiek. Keďže bol na trati posledný, možno ho to v poslednom sektore stálo trochu času.”

Nakoniec všetko dobre dopadlo, no scenár mohol vyzerať inak. Red Bull totižto nahnal strach vlastným fanúšikom v prvom tréningu, v ktorom zaostal o deväť desatín sekundy. V priebehu víkendu však celý tím zabral a nakoniec pomohol svojim jazdcom. “Základné nastavenie, s ktorým sme v piatok dorazili na okruh, bolo trochu mimo. Potom sa nám to podarilo vyladiť, zlepšiť trakciu a správanie monopostu na nerovnostiach. Mohli sme vidieť, ako sa zvyšovalo sebavedomie našich jazdcov. To zohralo dôležitú úlohu.”

Poďakovať sa môžu Sébastienovi Buemimu, ktorý počas noci z piatka na sobotu zarezával na simulátore Red Bullu, ale aj mechanikom a inžinierom, ktorí na zadnom krídle Maxa Verstappena objavili vlasovú trhlinu. V posledných minútach pred štartom kvalifikácie sme mohli vidieť, ako sa tím snaží spevniť zadné krídla, aby sa niečo podobné na austinských hrboľoch nezopakovalo v kvalifikácii či pretekoch.

“Vždy sa niečo stane, nikdy nemáme bezstarostnú kvalifikáciu. Neviem, či Max niečo netrafil, pretože sa tam objavila dosť veľká trhlina,” prezradil Horner. “Na druhom aute a na ostatných zadných krídlach sme nič nezaznamenali. Dostali sme však povolenie vystužiť zadné krídla na oboch autách.”

Teraz sa už Red Bull môže naplno koncentrovať na preteky, v ktorých by mal mať všetko vo svojich rukách. Vďaka Pérezovej štartovej pozícii. “Vieme, že Checo je v pretekoch veľmi dobrý, tento rok sa trápil v kvalifikáciách. Je priamo tam vpredu. Prvýkrát máme vpredu dve autá proti ich jednému. A prvýkrát v hybridnej ére sa tu podarilo získať pole position niekomu inému ako Mercedesu. Prekonali sme ďalší míľnik.”

Podobne lichotivé štatistiky má Mercedes aj z pohľadu víťazstiev na texaskom okruhu. Od začiatku hybridnej éry tu vyhral vždy s výnimkou roku 2018, kedy si posledný triumf v kariére pripísal Kimi Räikkönen.

Dokáže Red Bull napodobniť rok 2013, keď v Austine zvíťazil zásluhou Sebastiana Vettela? Horner zdôraznil, že dôležité bude udržať sa na čele po prvej a po dvanástej zákrute, ktorá nasleduje po najdlhšej rovinke na okruhu. “Ťažko sa tu jazdí za iným autom, takže v prvej zákrute chcete byť na čele. Bude to veľkolepý štart, no aspoň máme vpredu dvoch chlapcov.”

“Nasledovať iné auto je v týchto monopostoch ťažké, takže dúfame, že po čistom prvom sektore už v jedenástej zákrute bude mať istý náskok. A ak Max bude v zrkadlách vidieť Sergiovu žltú prilbu, určite bude mať väčšiu radosť,” pousmial sa Horner.

Na záver prezradil, aký pokyn dostane Sergio Pérez pred štartom pretekov. “Pomôž svojmu kolegovi! Bojujeme v dvoch šampionátoch, v jazdeckom i konštruktérskom. Toto je šanca ukrojiť pár bodov z toho náskoku v konštruktéroch. Keďže Valtteri dostane trest, musíme sa to pokúsiť využiť.”

Súvisiace články