logo F1online.sk

Hamilton vraj nie je prekvapený: Náznaky sme videli celý víkend

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2021

Mercedes v prvom tréningu všetkým vytrel zrak, no tam sa jeho oftalmologické ťahy skončili. V nasledujúcich častiach víkendu sa Red Bull postupne zlepšoval a dokázal stíhať súperom z Mercedesu, ba v kvalifikácii ich dokázal poraziť. Lewis Hamilton hovorí, že ho to nezaskočilo.

Keď Lewis Hamilton zajazdil svoje posledné kvalifikačné kolo, bolo jasné, že Max Verstappen ešte čosi musí nájsť, ak si robí zálusk na pole position. Brit našiel takmer tri desatiny v prostrednom sektore, k čomu pridal ďalšie dve v poslednom. Na čelo priebežného poradia sa však prebojoval len tesne.

Keď Red Bullu s číslom 33 dokázal nájsť 91 a 214 tisícin v prvých dvoch sektoroch, pričom v tom poslednom nestratil takmer nič v porovnaní s predchádzajúcim pokusom, oslavy sa mohli začať. Verstappenovi sa v Austine ako prvému podarilo prelomiť kvalifikačnú dominanciu Mercedesu, ktorá trvá už od začiatku hybridnej éry.

“Celý víkend sme videli známky toho. Nie je to úplné prekvapenie,” komentoval Verstappenovu pole position Lewis Hamilton. “V prvom tréningu sme vyzerali dobre, dnes sa však zmenil vietor a mali sme problém držať tempo s týmito chlapcami. Toto nebol jeden z mojich obľúbených dní, no zabojujeme v nedeľu.”

Mercedes sa v sobotu do veľkej miery vrátil k nastaveniam z prvého tréningu, čo určite nebolo ideálne. Ešte pár minút pred kvalifikáciou mal však Toto Wolff celkom dobrú náladu a prezradil, že jeho tím v treťom tréningu do veľkej miery experimentoval, a určite neukázal všetko z pohľadu pohonnej jednotky. Ako už teraz vieme, nestačilo to.

Teraz má pred sebou Hamilton náročnú úlohu, a síce pokúsiť sa čím skôr predbehnúť Maxa Verstappena. Ideálne ešte predtým, ako sa dostane do rytmu a vybuduje si náskok. Skúsi to hneď v prvej zákrute? Tentoraz bude na vnútrajšku!

“Ále, naozaj neviem, ja dám do toho všetko a budem dúfať, že dobre odštartujeme,” nechcel špekulovať Hamilton. “Vo všeobecnosti oni majú v tomto roku lepšie štarty ako my, najmä Max. Ja však na štarte dám do toho svoje maximum. Prvá zákruta predstavuje príležitosť.”

Ďalšie príležitosti sa určite objavia aj neskôr. Očakávame dvojzastávkové stratégie, ak bude veľmi teplo a trať bude “žrať” gumy, tak aj tri zastávky. Mercedes však musí rátať s istým hendikepom. “Som zvedavý, akú budeme môcť nasadiť stratégiu. Budeme mať pár príležitostí, hoci oni budú mať vpredu dva Red Bully, zatiaľ čo ja budem vpredu osamote, keďže Valtteri dostal penalizáciu. V nedeľu musíme pracovať tvrdo a v noci si spraviť domáce úlohy.”