logo F1online.sk

Hamiltona teší ofenzíva F1 v Amerike, v kalendári by opäť rád videl Afriku

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2021

Záujem o miesto v kalendári Formuly 1 je väčší než kedykoľvek predtým. Pribúdajú nám podujatia na nových miestach a Liberty Media sa usiluje o ofenzívu hlavne v Spojených štátoch amerických, kde popularita tohto športu rastie. V roku 2022 zavítame po prvýkrát do Miami, najnovšie sa začalo špekulovať aj o Las Vegas. Pilot Mercedesu Lewis Hamilton však má trochu iného favorita.

Okrem Antarktídy a Afriky preteká Formula 1 na každom kontinente. O návrate Afriky do kalendára sa špekuluje už nejaký ten čas. Kráľovná motoršportu tu s niekoľkými výnimkami jazdila pravidelne od roku 1960 do 1993. Dejiskom pretekov boli okruhy East London a Kyalami v Juhoafrickej republike.

Práve druhý menovaný okruh sa už nejaký ten čas usiluje o opätovné získanie miesta v kalendári. Podmienky na to spĺňa, chýbajú však peniaze.

„Afrika je miesto, ktoré je môjmu srdcu naozaj blízke a pre mňa je najdôležitejšie vrátiť preteky späť do Južnej Afriky,“ povedal vo štvrtok v Austine Lewis Hamilton. „Myslím, že nás tam sleduje veľa ľudí a bolo by skvelé ukázať svetu krásu našej vlasti.“

Kyalami je nepochybne krásny a skutočne tradičný okruh. Tie sa nám do kalendára v poslednom období začali trochu vracať. Najprv podpísal zmluvu s Liberty Media holandský Zandvoort, potom talianska Imola. To je pri rastúcom počte mestských okruhov vítaná zmena. Miesto návratu Kyalami sa však hlasno špekuluje o ďalších pretekoch v Amerike, konkrétne v Las Vegas.

„Veľká cena USA je fantastická. Je to veľmi veľká krajina a len jedna veľká cena pre ňu skrátka nie je dosť. Podľa mňa určite potrebuje aspoň dve,“ povedal Hamilton, ktorý sa nebráni ani trom pretekom na území Spojených štátov.

„Nie som proti. Je celkom cool mať takéto minišampionáty na rôznych kontinentoch. Nie je to pre šport zlá vec.“

„Myslím si, že sme od začiatku vedeli, aký veľký má táto krajina potenciál. Prvé preteky som tu odjazdil v roku 2007, ale naživo som videl už aj NASCAR či zápasy NFL a NBA. Tunajší sú do športu úplne zažratí a chcú stále viac. Za posledné roky tu urobila Formula 1 obrovský progres,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články