logo F1online.sk

Hamilton: V druhom tréningu sme buď stratili, alebo oni získali

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2021

Mercedes určite nemusí po piatku smútiť. Ak by Lewis Hamilton neprekročil hranice trate v devätnástej zákrute, jeho tím by bol najrýchlejší v oboch tréningoch. Niečo mu však starosti predsa len robí, a síce fakt, že v druhom tréningu jeho tím prakticky vôbec nezrýchlil.

Čas Valtteriho Bottasa 1:34,874 z prvého tréningu sa Lewisovi Hamiltonovi podarilo prekonať o 0,032 sekundy, aj to v kole, ktoré mu komisári vymazali. Obyčajne býva toto zrýchlenie o poznanie výraznejšie, čo značí len jedno; v tábore Mercedesu nešlo v druhom tréningu všetko podľa plánu.

“Celkovo to bol dobrý deň, no čaká nás ešte nejaká práca, žiaľ,” uznal Lewis Hamilton pred novinármi. “Teda nie žiaľ, tak to skrátka je. Prvý tréning bol naozaj dobrý, spravili sme pár zmien a v druhom tréningu som už nebol taký spokojný. Nemali sme takú zlú rýchlosť, no myslím si, že sme stratili alebo oni získali. Čaká nás práca.”

A kým Mercedes zrýchlil o tri stotinky sekundy, Red Bull zlepšil svoj čas o 0,860 sekundy. A to musíme pripomenúť, že Max Verstappen kvôli premávke nemal možnosť odjazdiť poriadnu kvalifikačnú simuláciu.

Čo sa medzi tréningami zmenilo okrem toho, že trať bola o približne desať stupňov teplejšia? Podľa Hamiltona to neprispelo k problémom viac ako austinský povrch. “Nemyslím si, že tu hrá takú veľkú úlohu počasie. Podľa mňa je to skôr o tom povrchu, ktorý je drsnejší ako predtým. Pneumatiky sa trápia, máme problém ich udržiavať chladné, je to takmer nemožné. Tým pádom sa opotrebujú rýchlejšie, než čo sme videli predtým.”

“Je to ťažké. Samozrejme, snažíte sa nájsť nastavenie, ktoré bude fungovať v kvalifikácii, ale aj v dlhých stintoch. Vo všeobecnosti to nie je jednoduché, ale myslím si, že sme sa toho dnes dosť naučili a mali by sme nájsť správny smer,” zhodnotil Lewis Hamilton.

Britov kolega v piatok nasadil už šiesty spaľovací motor a v nedeľu príde o päť priečok. Nebojí sa Hamilton, že ho vo zvyšnej časti sezóny čaká niečo podobné? “V tejto chvíli mám k dispozícii nový motor, takže ma zaujímajú len jedny preteky,” vyhlásil.

Valtteri Bottas musel prijať realitu a už dnes pracovať s tým, že pole position nezíska. “Opäť musím prijať trest, no tentoraz bude menší ako inokedy. Päť miest, s tým môžete mať stále dobré preteky. Pre mňa teda bude dôležité sa koncentrovať na pretekovú rýchlosť, čo sme dnes robili, najmä v druhom tréningu.”

Podobne ako jeho kolega aj on konštatoval, že popoludnie neprebehlo ideálne. “V porovnaní so súpermi sme v druhom tréningu azda spravili krok vzad, ale ako som povedal, viac sme sa zaoberali pretekovými simuláciami.”

“V aute sa vôbec nejazdí ľahko. Mám pocit, akoby táto trať na niektorých miestach stratila priľnavosť. Potom máte dosť nekonzistentný balans. A určite je tu teplejšie ako naposledy, aj asfalt starne a ponúka menej gripu,” zhodnotil.

I napriek všetkému nevylučuje, že by v sobotu mohol vyhrať kvalifikáciu. “Dnešok ukázal, že máme dobré auto a vpredu je to vyrovnané. Všetko je v hre, v sobotu to bude tesné.”

Súvisiace články