logo F1online.sk

Red Bull našiel liek na rýchlostnú výhodu Mercedesu, tvrdí Marko

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2021

V tábore Red Bullu zavládla o čosi pozitívnejšia nálada. Cítiť ju minimálne pri rozhovore s Helmutom Markom. Bývalý rakúsky pretekár hovorí, že inžinierom z Milton Keynes sa podarilo skresať výkonnostnú stratu na Mercedes, ktorú sme videli v Turecku. Aspoň v teoretickej rovine…

Helmut Marko hneď po víkende v Turecku dvíhal varovný prst a poukazoval na rýchlosť Mercedesu. “Nemyslím si, že by Mercedes spravil niečo nelegálne, ale od Silverstonu sa určite deje niečo zvláštne. Teraz je na nás, aby sme vyšetrili, prečo sú odrazu takí rýchli. Je to len motor, alebo v tom hrá úlohu aj niečo iné? Teraz musíme pracovať vo dne v noci, aby sme odhalili ich tajomstvo a kontrovali. Je to na nás.”

“Ak sa zachová rozdiel vo výkonoch z Istanbulu, tak máme problém,” pokračoval Marko, ktorý si v Turecku všimol zaujímavú vec. Čím je v aute menej paliva, tým má Mercedes väčšiu výhodu. “Najmä pri jazde s prázdnou nádržou majú nad nami veľkú výhodu. Na začiatku pretekov sme boli na ich úrovni. Preto mal Hamilton taký problém s Cunodom. Neskôr, keď Hamilton natrafil na Gaslyho, ho predbehol spôsobom, ako keby on len parkoval.”

To bolo pred necelými dvoma týždňami. Medzitým sa veci pohli a podľa Helmuta Marka správnym smerom. “Po Turecku sme mali veľa vyčerpávajúcich stretnutí a analýz,” cituje športového poradcu Red Bullu Kronen Zeitung. “Teoreticky sme už našli liek, ale uvidíme, ako to dopadne v praxi.”

Prioritou však pre jeho tím nebude dotiahnuť sa na Mercedes či predbehnúť ho z pohľadu čistej rýchlosti. Red Bull chce titul získať tým, že sa bude koncentrovať na svoje výkony. “Potrebujeme dve víťazstvá a štyri pódiá. To by mala byť cesta k majstrovskému titulu,” vysvetľuje. Dôležitú úlohu však v tomto pláne bude hrať aj Sergio Pérez. “Sergio teraz odvádza dobrú robotu. Žiaľ, Valtteri Bottas sa tiež dostal do top formy…”

Zatiaľ čo Helmut Marko pred víkendom hovoril o nájdení lieku, Max Verstappen najskôr nechcel potvrdiť tieto slová. “Myslím si, že v tejto fáze šampionátu všetko, čo je na aute, je optimalizované na maximum. Nemyslím si, že uvidíme veľa zmien,” hovoril. O pomoc vraj už nemôžu žiadať ani Hondu: “Nemáme viac výkonu, sme na limite.”

V neskoršej časti rozhovoru však naznačil v podstate to isté, čo Marko. “Ťažko povedať, či sme niečo našli, ale máme pár nápadov. Až čas ukáže, či ideme správnym smerom,” poznamenal. O dôvod navyše si dnes pozrieť prvé tréningy.