logo F1online.sk

Pirelli ukončilo prípravné jazdy s „osemnástkami“, absolvovalo 28 testovacích dní

Lewis Hamilton na testoch osemnásťpalcových pneumatík Pirelli
© Twitter/Pirelli
Ladislav Király
Ladislav Király20. 10. 2021

Exkluzívny dodávateľ pneumatík pre Formulu 1, talianska spoločnosť Pirelli, ukončil testovaciu prípravu 18-palcových kolies určených pre rok 2022. Do posledného dňa jázd sa v pondelok zapojil Daniil Kvjat s tímom Alpine. Ich dejiskom bol umelo zavlažovaný okruh Paula Ricarda vo francúzskom Le Castellet.

Pirelli sa počas testov venovalo jednak prechodu z „trinástok“ na nízkoprofilové „osemnástky“, ale posvietilo si aj na zmenu štruktúry pneumatík a samotných zmesí. V roku 2021 výrobca absolvoval celkovo 28 testovacích dní, ktorých sa s prechodnými autami zúčastnili všetky tímy okrem Williamsu.

Pirelli pre potreby týchto testov zhotovilo 70 prototypov pneumatík a 30 rôznych špecifikácií, ktoré boli otestované za sucha i mokra. Pretekári s nimi v Jereze, Bahrajne, Imole, Barcelone, v Le Castellet, na Red Bull Ringu, v Silverstone, na Hungaroringu a v Magny-Cours odjazdili celkovo 4 267 kôl.

Pirelli teraz finálne špecifikácie ukáže FIA a tímy si ich budú môcť otestovať v rámci jázd nasledujúcich okamžite po Veľkej cene Abú Zabí.

„V minulom roku sa pandémia COVID-19 postarala o to, že náš testovací program sme museli kompletne revidovať,“ povedal šéf Pirelli Mario Isola. „Testy na trati sme celkom zrušili a koncentrovali sme sa na simulácie a na virtuálny vývoj a modelovanie.“

„Tento systém virtuálneho skríningu nám pomohol optimalizovať počet vyrobených fyzických prototypov a počas 28 tohtoročných dní sa vrátiť na trať. Vývojový proces sme začali prácami na profile, potom sme prešli na základné konštrukcie a napokon sme vybrali päť zmesí, ktoré homologujeme pre budúci rok.“

„Výsledky sme dosiahli aj za pomoci vstupov aktuálnych pretekárov, čo je pre nás dôležité napriek tomu, že sme jazdili len s prechodnými autami. Aj v budúcom roku budeme mať k dispozícii ešte niekoľko testovacích dní, počas ktorých budeme môcť v prípade potreby nové pneumatiky doladiť pre potreby nových áut,“ dodal Isola.