logo F1online.sk

Häkkinen na Slovensku: Mercedes má dobré šance, ale meno majstra vám nepoviem

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 10. 2021

Mercedes v posledných týždňoch zaradil vyšší prevodový stupeň a rúti sa za titulom. Mika Häkkinen uznáva, že strieborné šípy majú tohtoročnú partiu veľmi dobre rozohranú, no Red Bull nechce odpísať. Hovorí, že o titule rozhodne to, kto zo seba dokáže v najbližších týždňoch vyžmýkať viac. To neplatí len pre Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona, ale aj pre ich tímy a tímových kolegov.

Nie je to každý deň, čo na Slovensku môžeme privítať pilota Formuly 1, dvojnásobného majstra sveta ani nehovoriac. Tento týždeň do Bratislavy zavítal Mika Häkkinen a na utorkovej tlačovej konferencii sa pozrel i na tohtoročný majstrovský súboj, ktorý podľa neho nemá jednoznačného favorita.

“Nie je ľahké povedať, čo sa stane,” rozhovoril sa Mika Häkkinen. “Vo svete motoršportu tímy neustále vyvíjajú svoje autá. Nie je to také priamočiare. Veľmi dôležitým faktorom pre tímy je byť schopný vylepšovať aerodynamiku a mať v stajni tímových hráčov, ktorí dokážu jeden druhého potiahnuť až na limit.”

“Tak sa pozerám aj na aktuálnu situáciu. Nevyzerá to jasne. Mercedes našiel veľa výkonu a momentálne odvádza dobrú robotu, taktiež Valtteri Bottas masívne pomáha Lewisovým výkonom,” pokračuje Lietajúci Fín, ktorý následne vyzdvihol neodškriepiteľné zásluhy svojho krajana. “Mercedes pôsobí veľmi silným dojmom vďaka tomu, ako spolupracujú Lewis s Valtterim, aké výkony podáva ich tím. Lewis má veľmi dobrú šancu.”

Pérez sa takej pochvaly nedočkal. Mexičanovi sa ešte stále nepodarilo osedlať svojho býka bez toho, aby z neho nespadol. “Keď sa pozriem na pozíciu, v akej sa ocitol Max, vidím Sergia, ktorý s výnimkou poslednej veľkej ceny nie je vždy vpredu. Maxovi to sťažuje život.”

I napriek tomu ho Häkkinen nechce odpísať. Na to, kto bude tento rok majstrom sveta, nenašiel odpoveď. “Nechcem povedať jedno meno, pretože netuším, čo sa stane. Čaká nás niekoľko pretekov, v hre je veľa bodov. Z toho, aký výkon má Mercedes a aký Red Bull, mám pocit, že je to veľmi vyrovnané. Tím, ktorému sa teraz podarí nájsť niečo extra, bude na tom dobre.”

V takejto napínavej sezóne budú hrať dôležitú úlohu aj skúsenosti, tlak a chyby. V tomto smere by mal ťahať za kratší koniec Max Verstappen, ktorému už Lewis Hamilton tento rok nepriamo odkázal, že to nebude mať také jednoduché. Bojovať o prvý titul je vždy náročná previerka.

“S blížiacim sa koncom sezóny sa aj tlak na jazdcov stupňuje, rastie pravdepodobnosť, že piloti spravia chyby. Lewis má výhodu väčšieho množstva skúseností, vie, aké to je útočiť na titul. Max to ešte nezažil, preňho je náročnejšie zvládnuť ten tlak,” uznal Mika Häkkinen.

Bývalý pilot Lotusu a McLarenu sa zamyslel aj nad tým, ako sa vysporiadať s týmto tlakom. Vysvetlil, že pilot by nemal všetko zvládať sám, namiesto toho potrebuje pomoc tímu, ktorého úlohou je vytvoriť ochrannú bublinu okolo svojho ašpiranta na titul a čo najviac ho odbremeniť.

“Keď odštartujete šprint na 100 metrov, musíte okamžite vyraziť plnou parou vpred. Celé vaše telo musí byť pripravené na toto zrýchlenie. V motoršporte to platí pre každý jeden víkend. Keď pretekáte, zakaždým vyžadujete od svojho tela taký výkon,” zdôraznil Häkkinen.

Na to je potrebná stopercentná koncentrácia. “Vytrénovať si svoju myseľ môžete rôznymi cvičeniami, aby ste zostali pokojní a dokázali ustáť ten tlak. Okolo seba musíte mať aj skvelý tím, ktorý sa o vás pri podávaní takýchto výkonov postará. Ak sa začnete stresovať inými vecami, jednoducho spravíte chybu.”