logo F1online.sk

Lawrence Stroll o synovi: Tie dva roky vo Williamse boli muky

Lance Stroll
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2021

Strollovci nespomínajú na svoje začiatky vo Formule 1 s veľkou radosťou. Lawrence Stroll dokonca prirovnáva dva úvodné roky vo Williamse, ktorý už v sezóne 2017 nezadržateľne smeroval ku dnu, k mučeniu.

Lance Stroll sa dostal do Formuly 1 expresne rýchlo po triumfe v Európskom šampionáte F3. Na začiatku si však nemohol vyberať a musel sa uspokojiť s tým, že bude pretekať vo Williamse. Ten v sezóne 2017 ešte podával uspokojivé výkony, no v tíme bolo jasne cítiť, že zotrvanie v strede poľa sa nedá očakávať. A tak to i dopadlo; sezóny 2018, 2019 a 2020 strávil Williams na absolútnom chvoste.

Strollova prvá trofej z Baku 2017 tak poriadne dlho čakala na kamaráta. Toho sa dočkala až vlani v Racing Pointe, v tíme, ktorý sa rozhodol vziať pod svoje krídla Lanceov otec Lawrence a jeho konzorcium. Jasným cieľom je vybudovať stajňu, v ktorej môže kanadský mladík zažiariť.

Preto Lawrenceovi Strollovi ani len nezišlo na um, že by svojho syna poslal do iného tímu. “Nepremýšľal som o tom,” hovorí v najnovšej časti podcastu Beyond the Grid. “Začali sme vo Williamse, čo boli dva roky mučenia. Najmä, keď ste zvyknutí na to, že vyhrávate všetko za radom, každý deň trénujete dve alebo tri hodiny, strážite si jedálniček, a zrazu viete, že najlepší výsledok, ktorý môžete získať, je devätnáste miesto, tak je to ťažké.”

Taký scenár by sa už nemal zopakovať. “Minulý rok sme mu dali to auto, to bol prvý rok, čo mal taký monopost a bolo to veľmi dôležité z každého pohľadu. Za tú prácu, ktorú odviedol, si to každý chlapec zaslúži, nie iba Lance.”

“Všetci pracujú veľmi tvrdo na tom, aby sa dostali na túto úroveň, nie len Lance. Začínajú už veľmi skoro v motokárach, keď majú sedem alebo osem rokov. Väčšinu týchto chlapcov poznám z čias, keď Lance s nimi pretekal v Európe. Boli o čosi starší, ale všetci pretekali počas tých istých víkendov, len v iných kategóriách,” spomína Stroll.

O Lanceovom talente jeho otec nepochybuje. Svoje prednosti začal ukazovať už v mládežníckych súťažiach, kde sa mu darilo veľmi rýchlo šplhať rebríčkami. A pretekársky kumšt ukazuje aj vo Formule 1, najmä v daždi. V upršanej kvalifikácii na VC Talianska 2017 sa stal najmladším pilotom štartujúcim z prvého radu, v tej istej sezóne predvádzal najlepšie štarty zo všetkých, keď v prvých kolách dokázal vybojovať najviac pozícií zo všetkých. Na vode získal aj prvú pole position pre Kanadu od čias Jacquesa Villeneuvea.

“Vo všetkých juniorských kategóriách, kde boli autá prakticky identické, kde ste si len kúpili auto a nemohli s ním toho veľa robiť, ho Lance demonštroval,” hodnotí Strollov talent. “Vyhrali sme veľa titulov v motokárach, keď začínal. Vyhral vo Formule 4, vyhral F3. Ak sa nemýlim, tak získal najviac víťazstiev a najviac pole positions, a to proti chlapcom, ktorí sú dnes tu vo Formule 1.”

V jeho majstrovskej sezóne 2016 sa takto stretol vo Formule 3 aj so starším Georgeom Russellom, v porovnaní s ktorým získal takmer dvojnásobok bodov. V šampionáte sa predstavili aj Callum Ilott, Nikita Mazepin či Kuan-Jü Čou.

“V minulosti potvrdil, čo dokáže a vlani, keď mal poriadne auto… Vlani sme mali aj plno smoly. Lance bol poriadne rozbehnutý a v šampionáte bol štvrtý. V Mugelle nám však vybuchla pneumatika. Vtedy sme mohli získať ďalšie pódium,” vyratúva Stroll. “Pár ľudí ho vytlačilo z trate. V prvom roku, keď sme mali auto, s ktorým sa niečo dalo spraviť, sme mali kus smoly.”

“Všetci vieme, že ste len takí dobrí, aké dobré je vaše auto. Môžete dať ktoréhokoľvek majstra sveta do monopostu, ktorý má len na osemnáste miesto, a skončí osemnásty alebo sedemnásty. Určite neskončí prvý,” poznamenal.